Dec 16, 2010

Tarbiyyah Pemangkin UkhuwahFillah!

بسم الله الرحمن الرحيم
| Assalamu3laikum wbt.|

Alhamdulillah.. cutiku kali ini bermisi. Tambah saqofah, tambah skill, tambah Iman dan tambah macam-macam lagi. Jangan tambah lemak sudahla ye..hehe insyaAllah. Semoga Allah permudahkan..ameen!! Harap sahabat yang lain pun begitu juga ya. Sama-sama kita berubah kearah pembangunan Insan yang lebih cemerlang.

'Kejarlah cemerlang sebelum mengejar kejayaan..sebab dengan cemerlang kita akan peroleh kejayaan'. 
[Dedikasi dari Movie 3 Idiots]

Tadi,selepas ana baca entry terbaru di laman Langit Ilahi Hilal Asyraf.. tiba-tiba terkenang akan Proses Tarbiyyah yang dialami oleh ana dan sahabat-sahabat dan sukar diterima oleh orang lain. Kenapa sukar? ana pun tidak tahu.

Pada mulanya, ana juga begitu. Memang sukar untuk menerima proses tarbiyyah tersebut, sebab terlampau syadid. Ia menyebabkan jiwa kita memberontak.. perlu ke buat begini, kenapa?? dan macam-macam lagi persoalan yang timbul di celah-celah benak ini. Tetapi ana yakin dengan keterpaksaan dan alhamdulillah berpaksikan niat kerana Allah Ta'ala. InsyaAllah, kita pasti akan menemui sesuatu yang sukar untuk kita temui. Apa dia?? ia adalah Ukhuwah kerana Allah Ta'ala.

Dalam proses tarbiyyah tu, kami berkongsi pelbagai perasaan. Ada suka, duka,pahit,manis. Makan makanan tarbiyyah yang sukar untuk diterima oleh perut yang manja, kami makan sama-sama, even ada yang termuntah.. kami tetap teruskan habiskan makanan tersebut. Walaupun, ada yang sakit-sakit badan, kami turut merasainya dengan menitiskan air mata mengharapkan kekuatan dari Allah Ta'ala. Cabaran dan dugaan semasa proses tarbiyyah tersebut yang mengajar kami erti Ukhuwah fillah yang sebenarnya. Memang benar kata Ustaz Hilal Asyraf.. Ukhuwah kerana Allah tidak akan wujud jika tidak kerana Proses Tarbiyyah Islamiyyah.


Ana bersyukur kerana pada mulanya ana merasakan dipaksa pergi ke proses itu. Lama-lama ana rindu akan proses tarbiyyah ini. Rindu dengan pengorbanan sahabat-sahabat. Rindu menangis bersama. Sorang menangis, semua menangis.. Allah!! rindunya dengan suasana itu. :'( walaupun perit, walaupun syadid.. tetapi disebabkan itulah Ukhuwahfillah ini terbina. Dan Alhamdulillah kekal sehingga sekarang.

If ada masalah.. sama-sama berkongsi masalah dan sama-sama selesaikannya. kadang-kadang ana suka tersenyum sorang-sorang sebab terkenangkan kenakalan sahabat-sahabat ana. Ada yang macam ni lah, macam tulah. Memang lucu bila kenangkan balik..hehe Itulah Ukhuwah. Bila dia sedang berada dalam kerungsingan, kita dapat merasainya. Bila dia berada dalam kesusahan, kita juga dapat merasainya. Sehinggakan, makanan,sifat dia pun kita tahu sedalam-dalamnya. Itu juga disebabkan proses tarbiyyah.

Kadang-kadang ana rungsing kenapalah adik-adik di NP sukar untuk menerima proses tarbiyyah ini. Malah asyik mempersoalkan tentang matlamat sahaja. Adik-adik, Matlamat itu kenalah dirasai sendiri.. kadang-kadang matlamat itu tidak boleh dirungkai dengan kata-kata..ia hanya boleh dirungkai dengan sifat rasa.


'There are no secret's without you feel it's'
[dedikasi dari Movie Kungfu Panda..^^,]

Dugaan,mehnah dan tribulasi itu adalah fitrah kita sebagai seorang hamba Allah. Ada yang kuat menghadapinya dan ada juga yang lemah menghadapinya. Ada juga yang pernah tersungkur.. tetapi still masih boleh bangkit disebabkan proses tarbiyyah ini.

Inilah proses tarbiyyah yang banyak mendidik diri ana dan juga sahabat-sahabat menjadi tabah dan pasrah disetiap dugaan dan juga mehnah & tribulasi yang datang menimpa. Kami bersyukur kerana kami dipertemukan di proses tarbiyyah ini. Mungkin kadang-kadang ada juga kesalahfahaman, tetapi masih boleh berbaik semula.. Alhamdulillah. Ibarat air dicincang tidak akan putus. Macam adik beradikla, sejauh mana pun bertengkar. Dia akan tidur di biliknya juga, betul tak?? hihi

Bi'ah (suasana) di Nilam Puri berbeza dengan Kuala Lumpur.
Bi'ah di Kuala Lumpur berbeza sekali dengan bi'ah di Nilam puri. Di Nilam puri, Pergaulan terjaga, adab pemakaian terjaga. Tetapi tidak di Kota metropolitan ini, segala-galanya berpandukan kepada kekuatan keimanan kita. Dengan budaya yang sosial. Suasana yang sangat terdedah dengan kebaratan dan sebagainya.

Jadi, di Kota Metropolitan inilah kita memerlukan ukhuwah yang dapat melindungi kita dari meringkuk ke neraka. Bila kita buat salah, ada sahabat yang tegur kita, bila kita silap langkah, ada sahabat betulkan langkah kita. Dan sahabat-sahabat beginilah yang kita perlukan bagi menjamin kehidupan kita diakhirat sana. InsyaAllah.

Sahabat ana selalu pesan : "Sahabat yang beriman ibarat mentari yang menyinar. Sahabat yang setia bagai pewangi yang mengharumkan. Sahabat sejati menjadi pendorong impian. Sahabat berhati mulia membawa kita ke jalan Allah."

Jangan sangka kota yang membangun, tetapi aman didalamnya. Jika kita rasa,hidup di Nilam puri sudah mencabar tetapi di Kuala Lumpur, lagi-lagilah mencabar. Pertama kali ana menjejakkan kaki disini, dan menjadi student disini.. hati ana betul-betul memberontak. Benci dengan suasana ini. Tapi inilah cabaran ana dan sahabat-sahabat. Kami tabahkan hati dan tempuh segala mehnah & tribulasi disini. Sebagaimana proses tarbiyyah mendidik kami dari segi mental dan fizikal yang sangat syadid, begitulah kami praktikkan disini. InsyaAllah.

Tetapi kebanyakkannya menggunakan mentallah. Tabah dengan cemuhan orang, kritikan orang dan sebagainya. Sehinggakan kami anggap ia sudah lali dengan diri kami. Even,kadang-kadang lemahla jugak dengan kritikan jiwa dan mental dari mereka tapi Alhamdulillah, kami masih boleh bangkit lagi meneruskan perjuangan sebagai Da'i. InsyaAllah. Semoga Allah tabahkan hati-hati kami dari dugaan serta mehnah & tribulasi yang mendatang..amien!! :)

Kenangan pahit menjadi kenangan manis di hati sanubari.
Teringat ana ketika mana tension dengan gerak kerja yang banyak dan bertimbun-timbun, sehinggakan air mata ini berjaya juga jatuh kebumi tapi depan sahabat-sahabat pulak tu. Allah malunya.huu~ Apepun mereka still boleh hiburkan hati ana. Senang je nak hiburkan hati ana ni, buat lawak so, gelaklah.ngeh3

Walaupun pahit menghadapi cabaran di proses tarbiyyah tetapi itulah kenangan manis bagi ana dan sahabat-sahabat. Bila kami kenangkan balik peristiwa-peristiwa itu,pasti kami gelak. Begitu juga sekarang ni, bila ada sesuatu berlaku di luar jangkaan kami.. bila kenangkan balik, ia pasti menghiburkan hati kami. Subhanallah. Memang dugaan Allah itu penuh hikmah.

Perasaan rindu bukan sahaja pada Ibu bapa kita tetapi juga pada sahabat kita yang kita sayangnya kerana Allah, kita rindunya kerana Allah dan semuanya semata-mata kerana Allah. Begitulah ana dan sahabat-sahabat,kalau rindu je, pasti kami berbalas meseg dan meluahkan rasa rindu sesama sendiri. Bila berada dalam kesusahan, pasti akan teringat akan proses tarbiyyah dan langsung mengingatkan kami kepada Allah swt. Allah yang beri kekuatan itu cuma kita kena yakin dengan kekuatan yang Allah akan beri. Itulah kuasa Allah swt. Subhanallah~

Apepun, sahabat di proses tarbiyyah itulah yang banyak mengingatkan ana kepada Allah,sentiasa muhasabah diri terkadang khilaf menyelubungi diri. Alhamdulillah. Ana bersyukur sangat dikurniakan sahabat seperti mereka. Even kadang-kadang ada juga 'buah mulut' mengatakan kami ini assobiah, tetapi bukanlah itu niat kami. Cuma proses tarbiyyah inilah yang membuatkan kami taknak berpisah. hohO Mungkin mereka nampak kami terlampau akrab,walhal kami rapat je dengan sesape yang sudi berkawan dengan kami. cewah.. ayat cam ape je kan? hehe.

SofwatulQhaul : Sayangilah sahabat kita seadanya.
Jadi, sayangilah sahabat kita seadanya. Walaupun tidak melalui proses tarbiyyah bersama-sama dengan kita, dia tetap sahabat kita. Jika dia ada masalah, tadahkan telinga dan fahamilah. InsyaAllah dengan kehadiran kita, dia akan senang berdamping dengan kita dan secara tidak langsung menganggap kita sebagai sahabatnya dunia & akhirat.

Apapun sahabat, ana bangga punyai sahabat seperti antunna semua. Antunna memang terbaik dimata ana. Maafkan ana,jika ada salah & silap sama ada sengaja ataupun tidak sengaja. Sesungguhnya ana hanyalah manusia biasa..huhu Semoga ukhuwah kita kekal hingga ke syurga. Ingatlah cita-cita kita untuk Mati syahid bersama-sama. Semoga Allah memberkati kehidupan kita sebagai seorang hamba dan khalifah Allah dimuka bumi. InsyaAllah amien!! :)

Uhibukunna fillah~

P/s :-

-Tingkatkan Tarbiyyah ruhiyyah kita [tambah saqofah,hafal al-Quran]
- Sila baca ini : Perkongsian dari Hilal Asyraf.
Wallahu'alam.

No comments: