Jun 28, 2010

KeManaKu MenGHiLanGkaN DiRi..??


Assalamu'alaikum w.b.t.

Alhamdulillah..stlh seminggu xm'update blog..akhirnya.. peluang dan masa yg diberikan oleh Rabbi kpd diri ini.. dpt jugak ana m'update blog hari ni..kui3.. Wow...nmpknye masa btol2 mencemburui ana... agi 5 ari je tinggal tok masuk ke main campus... yaAllah...cuak ade, takut ade, seronok ade, sumenyelah..huk8 TT.TT Paling yg ana takutkn...tggjawab makin bnyk,mad'u plak makin ramai...adehh.. ya Allah,permudahkanlah urusanku disana nanti..ammeennn!!!

Ramai yg tertanya-tanya..kemana ana mghilangkan diri..?? hohO.. ade yg cakap..

"kO kawen ke ili..?? lamanye xon9..?"

hohO... awalnye ana nak kawen sahabat2..hehe..apelah.. ana cuma pergi mencari kekuatan atau kebenaran akan sesuatu perkara... juz sebagai persediaan tok masuk ke UMKL t.... jgn risolah..klo ana nak kawen ti,manelah tau if jodoh ana awai..kn..?? ha.. insyaAllah.. ana akan war2kan seluruh kampus Nilam Puri k..ngeh3... insyaAllah... tp itupun kene m'dptkn kelulusan dari kedua2 belah pihakla..haha cam hape2 je..adoii..

Yup..ana pergi mencari ilmu di suatu tempat utk memantapkan agi aqidah...serta memantpkan agi ilmu didada.. tp xmntap2 pun.. sederhana je..hehe pastu dpt adik beradik baru.. wah.. seronoknye. Harap2 ikatan adik beradik dgn mereka dpt dikekalkan hingga akhir hayat..insyaAllah ammeenn!!

Sepanjg ana mghilangkan diri 2.. ana tak bukak handphone au.. malas!! tp bile ana bukak, yaAllah..bnyknye meseg... miskol pn ade.. tp ana balas yg pentg je.. pastu ana off blik handphone ana..hehe Maaf bnyk2 yg mencuba utk menghubungi ana.. tp tak dpt..hohO.. sori deh.. insyaAllah..pasni ana sntiasa ONCALL.. ade problem ke..?? nk sharing something ke..? nk cite2 ke..? anytime,kol je k.. takpun bagi emel ke..? Ade nO. ana kan..?? adik2 yg dri SMKAK 2 n yg kt sabah 2... ade rasenye kn..?? contac akak kt handphone jela k..kui3 Maybe pasni ana jrg On9 FB kot.. tp syglah.. ramai mad'u kt sne..huhu tp nk wtcne.. ridho jela demi Islam...!!! ana sanggup..huhu Apepun, insyaAllah.. ana akan m'update blog ana dari masa ke semasa...dont worry be happy k..^^,

aduh... kemasukan ke UMKL t ari Ahad ni... tp ana xsiapkan ape2 agi...huhu cane nih..?? sahabat2 ana yg len sume da sttle... huk8 mmg slumber r.. dah r m'hilngkn diri seminggu pastu xsettle2kn agi bnde ni..adeh... sume sahabat2 ana dok risau sbb ana tak settle kn ape2 agi..haha diowg yg riso,ana plak yg slumber je.. ish3.. asl la aku ni..??hohO Dahla tak dpt biasiswa dri mana-mana pihak kerajaan... pastu, ibu plak tak kasi amik PTPTN.. aduh... yuran plak bnyk gler kne bayaq...wawawa.. ana ungkit sumenye kt sni..haha rilex jela..malas nk pk sgt.. Ibu kate boleh, insyaAllah.. bolehla jawabnye...kui3 Mujur dah amik gamba dah sblum 2..hihi express x..??ngeh3 tp tak lawalah gambaq 2...huhu org 2 xpandai nk amik gambar ke ape..?? ish3.. tp xpelah.. xde sape nk tgok pn.. aslkn ad sudahla.. kan2..?? bknnye muroh pn.. mahal 2..12 keping RM21..wah... mahal2..hehe

Nywy, bnyk senanye ilmu yg ana nk kongsikn dgn anda sume.. nanti2lah ye. InsyaAllah.. Allah mengizinkannya. ^^,. 3 hari ana tak tido, ana tak qodo' agi.. mata ana pn ngntok senanye.. tp tak mau lelap plak..huhu bila dah jadi mcm 2..Mood nk kongsikn something pn xde..hohO.. asiff jiddan nOh..mcm ana kte tdi..insyaAllah dari semasa ke semasa ye..doakan ana au..syukran..=)

Sebelum 2..ana nak mohon seribu kemaafan kpd sume yg terasa ana ni sombong..hehe ana bukan sombong..cuma agak sibuk or PEMALU kot.. aduh..hehe maaf sgt2. Tapi if anda bg SMS or Emel ke..??insyaAllah ana akan balas.. tp if m'harapkan ana stat dlu.. tak dpt la..sbb kekadang ana ni pemalu gak orgnye..huhu maaf ye sahabat2.. itu xb'mkna ana lupekan kalian sume.. sntiasa ana ingt dlm doa ana..insyaAllah. Cuma kekadang keadaan itu m'bataskan pergaulan kita. Apepun, korg sume tetap sahabat dunia akhirat ana.. jgn riso k. Macam ana ckpkn tadi.. ade problem juz kol or SMS ke k..?? insyaAllah..ana akan balas.

Akhir kalam.

Diri ini ibarat bunga.. if tak disiram.. ia akan layu. Sama jugak cam diri kita.. jika kita xselalu m'update ilmu dlm dada kita.. kita pn akan b'kurang dlm kefahaman ttg Islam yg syumul serta kehidupan kita semakin lama tidak bermakna. So, sntiasa lah m'cari ilmu itu agar hidup kita lebih diredhoi serta peroleh keberkatan dri Allah di dunia dan juga akhirat..insyaAllah.

Barakallahufikuum...~

~wallahu'alam~

Jun 18, 2010

WeLcOmE To UniVerSiTy MaLaYa KL..!!

Credits for K.yat.. smart the edited..^^,

Alhamdulillah... semalam,kbimbangn EX-STUDENT Nilam Puri merangkap bakal junior tahun prtama Universiti Malaya Kuala Lumpur berakhir, kerana sudah dapat makluman dapat KOLEJ mana & bakal menerima surat twaran pula,insyaAllah dijangkakannnya hari ni surat tawaran itu boleh dicetak secara on9.. Anda boleh klik di sini utk m'dptkn information t'sebut --> Kemasukan UM. So, guys... welcome to University Malaya Kuala Lumpur. hehe ^^, see u there k.. [4 julai 10]

Alhamdulillah.. ana dpt KOLEJ 12.. tapi agak sedihla jugak..sbbnye ramai sahabat2 ana dpt kolej11.. huh!! ramai sgt.. adehh.. cane nak buat gerak kerja sama2 ni..??kui3 tapi takpelah..masih ada sahabat len... insyaAllah.. Kolej 12 adalah satu2nya kolej yg paling mewah.. dan apa yg ana dpt tahu.. kolej ni agak mahal yurannya.. hampir2 1 ribu utk 1 tahun.. xsilap ana lah.. ana pn xbape ingat..huhu Lagipun.. kolej ini menyediakan perkhidmatan Lift.. dan banyak agi kemudahan lain.. yg paling ana tak suke 1 bilik 2 org...uh!! borinknya.... harap2 dapat 1 bilik dgn seseorg yg tak bape buzy n buzy..haha macammne 2..??adoii.. maknanye.. if ana buzy.. die pun kena buzy.. if ana free die pun knelah free..ha..fair kan..?? yelah.. if die buzy..sianlah ana tgl sorg2 dlm bilik.. asyik2 ana je tinggal dlm blik sowg2..huhu sadis je dgr.. haiih~

Masa kt nilam puri pn mcm 2.. bilik ana dlu ada 3 org.. tp rase cam 2 org je dlm blik 2.. sbbnye agi sowg 2 dak junior [dak apids..] pastu every week, mesti baliklah. Roomate ana agi sowg 2 pn mcm 2.. tapi die balik ade keje..xpelah and ana ni pulak susah nak balik..ha..hehe so, nasib la kne tinggai sowg2 dlm bilik 2.. tapi bilik ana mmg susahla nk kumpul 3 org 2 agi2 time malam,ha.. memg kosong r bilik ana, tapi lampu still terbukak..hehe kekdg sume ad gak dlm bilik 2.. tp jarangla sbbnye masing2 ada keje masing2. Kalo ana ade liqo', diowg ada kelaslah.. if ana free diowg ad kelas n ade liqo'..camtulah,mcm terbalik..hehe tapi, best au sbb dpt 1 bilik dgn keje profesionnya sama..kui3 roomate ana Mpp @ Jtk bahagian penerbitan/multimedia n ana pulak kire macam bnyk jadi org bawahan keje2 camtulah. Kalo ade org anta laptop kt bilik kami je..if die sibuk.. ana lah tolong buatkan.. format laptop, software sume. ha.. bestla.. kami kongsi pengalaman keje same2.. hihi Miss her...^^, ish3.. Jangan Manja!!! [pesanan tok diri sndiri..masih t'ngiang jeritan seorg kakak ditelinga ini..aduuhh!! yup,dont be spoilt..huhu]

Kolej 12.. kolej paling banyak dugaan ana rasa sbb disini terdapat Bukit Cinta [eh btol ke..? shbt,tolong ana ingtkan balik..hee~] dan kt sini juga t'dpt tasik.. so, ramailah mad'u ana yg terbuai dgn cinta Munafik..!! sbb 2 ana kate bnyk dugaan kt sini..hihi tapi paling best, dewan makan kt sini besar.. n makanannya murah2 au.. kalo kolej11 banyak wastern je..ngeh3 Ana memang suka lepak2 [cam kasar plak ayat ana ni..adehh] kt U and kolej, if ade member.. seludup r..ape agi.hihi Tahun lepas ana lepak kt sini.. mulenye nak research sal Maqosid Syar'iah.. tibe2 Maktabah API kne tanah runtuh.. so,kol kakak senior roomate mase ana sem1/sem2..then, jumpa r kami. Mujur ana bawak kad matrik,tunjuk je kad 2 kt Gate.. dpt r masuk..ngeh3 Pastu beliau bawak ana nek bilik dia.. kbtuln pulak, beliau kolej12..kui3

Ana rasa masinlah mulut abah ana.. stiap kali ana ikut abah p UMKL,sbb abah ana belajar kt sana..skang amik kos Diploma Bahasa Arab.. sbb Diploma Syariah dah grate dah..amik len plak.huu~ Pastu, stiap kali lalu kolej 12.. mesti abah kata, 'nanti ko masuk sini lah kak,kos p.Islam' ha.. walhal,ana takde niat pn nak msuk sane..ish3 Macam skolah menengah dlu r.. ad spupu ana blaja kt sane gak.. time 2 ana kecik agi, pastu abah kate.. 'esok bile akak dah besar, akak belajar kt sinilah..nak?' tuppp..tupp.. ana blaja kt sana.. dimana ana sekang.. dimana ana belajar.. sumenye doa dari abah.. alhamdulillah.. mule2 ana ximpikan pn nk msuk Um.. tapi abah yg cakap.. 'nanti kalo ko belajar rajin2 kak, dptla ko masuk UM..University paling tertua di Malaysia'..fuuhh.. masin btol mulut abah.. apepun, ini dah takdir Allah..Allah memakbulkan apa yg abah katakan.. bukankah apa yg kita cakap itu sumenye doa..??^^,

So, kepada sahabat2 yg baru nk b'jinak2 dgn dunia bandar... hati2 k.. don't judge a book by its cover.. Jaga diri au.. bagi yg da biasa dgn KL,benda2 sosial ni dah jadi p'kara biasa.. so pilihla kawan yg baik.. jika anda xbiasa agi dgn dunia KL.. dunia yg penuh dgn cabaran dan dugaan..!! Bagi ana, lebih baik kita sibukkan diri kita dgn kerja2 yg m'datangkan faedah.. drpd kita sibukkan diri kita dgn enjoy p men bowling or tgok wayang n sbgainya. Nak enjoy 2 boley tapi jgnlah selalu.. kdg2 boley..okey?^^, Ana yg dah dok kl b'tahun2 pun dah borink..hehe taknak tunggu org KL r, nak tunggu org negeri len.. Terengganu ke?kelantan ke?? Sabah ke?? hohO jauhnya..adehh.. wallahu'alam~

Klah.. see u'll there k.. dont noty2 k. Bagi muslimat,jaga diri, jaga maruah.. KL ni banyak buaya terlepas yg b'topengkan manusia..hohO.. hati2 k. Jgn kena ngap dgn diowg sudey..kui3 [peringatan tok diri sndiri jugak] Any problem,juz kol me k.. sahabat2 jgn lupe nasihat n tegur ili if ili ade wt salah & silap ye.. biaselah manusia kn..?tak pernah lepas dri m'buat kesilapan.. huhu tibe2,Ana t'ingt plak dgn kata2 abah, masa ana ajak abah p MidValley.. abah kata 'lenkali jgn p Midvalley tu,bnyk syaitan bertopengkan manusia' huhu ana paham apa yg abah mksudkn.. pas2,ana jrg p Mid. dah lama dah rasenye xp mid..Malas n Borink!!hehe klah.. Welcome to UMKL..^^,

YaAllah...
lindungilah kami dibawah naungan hidayahMU..
lindungilah kami dari melakukan perkara2 yg Engkau Mungkiri..
Ya Rahman Ya Rahim..
Redhailah kami disini serta berkatilah kejayaan kami disini..
Hanya PadaMu kami Mohon kekuatan dan perlindungan
serta kejayaan didunia & akhirat..ammeenn!!

p/s : Al-fatihah buat adik Afiq nordin junior Apium NP..
semoga Rohnya dirahmati oleh Allah serta ditempatkn ditempat para solihin dan para syuhada'.. Ammeeeenn!!!


Ya Allah..
Engkau Maha berkuasa bg segala nyawa yg ada dimuka bumi ini..
Engkau tarik nyawanya di penghujung hari..iaitu hari jumaat..
setelah hambamu itu menunaikan solat jumaat..
dan juga dibulan yg mulia ini iaitu bulan rejab..
Ya Allah Ya Tuhankan..
tempatkanlah beliau dikalangan org2 yg beruntung..

ammeeenn!!

Al-fatihah~

Jun 15, 2010

No CoUpLe UnTil NiKah..!!


Assalamu'alaikum w.b.t.

Alhamdulillah...moga2 kita hidup didalam keberkatan serta keredhoan Allah Ta'ala..insyaAllah..ameenn!! Nak dgr cite...?? ana da dpt lesen L... hehe bwu lesen L.. xde maknenye...kui3 itupun kete.. memndgkan ana cam da fobia nek moto.. so,amik kete jela.. Act, xdela fobia mane juz.. bila bawak tu.. rse cam huyung hayang je.. pas2,bdn kite kn kecik.. rse mcm..yaAllah ringannye.. dlm kepala ni pk, mcm nk jatuh je.. adoi.. so, ade hikmahnye ibu suh amik kete je.. hehe.. sebenanye ade abg senior kt 1 program tarbiyyah ana ni.. ad bg 2 Task.. 1. Kene ad laptop 2. Motor.. ha.. sbbnye da msuk UMKL t.. 2 bende ni pentgla... nak kene buat bnyk kertas kerja.. pastu if ade meeting hulur ke hilir.. that's why, need a motorcycle.. but, juz amik lesen kete je.. so, t'pksa lah hazaf Task no.2.. hehe

Tapi entry kali ni bkn nk cite sal 2 senanye.. kui3.. semlm ana ade dpt meseg dri seorg mad'u ana.. kami kenal dlm FB.. die tnya ana..


"kak, apa hukumnye b'couple..?"


"kalo ikutkan akak, hukumnye haram.. sbb ada bbrpa dalil mengskn hukumnye haram..nape..?"disebbkn die tnye hukum je xmintak huraian.. so, ana bg hukum jela.hee~


"sbb kite couple..hee~ tapi kite ade dgr.. hukumnye haram gak.. tp kwn kite kate takpe.. cmne tu ek..?"


"Owh.. jgelah hatimu wahai adikku..! wlupn kite xkuar dating ke ape ke..?? tp kita b'main dgn perasaan & juga hati.. then, bley m'nyebabkan zina hati.. so, zina 2kan hukumnya haram.."


"owh.. bru 3 hari kak, thanks kak.. t kite cube ckp dgn dia.."


Okey...jom kita huraikan lbih lanjut lagi tentang hukum b'couple ni.. ana ni takdelah pandai sgt... tp ana cuba huraikan apa yg ana paham je ye..jika ana salah harap btulkan...syukran ^^, berdasarkan makna tersurat dalam firman Allah:

“Dan janganlah kamu mendekati perbuatan zina. Sesungguhnya zina itu suatu perbuatan yang keji dan suatu jalan yang buruk”. (QS. Al-Isra’: 32)
So, apa yg anda paham dgn firman Allah di atas..? Itu adalah salah 1 perintah Allah yg wajib kita patuhi. apa kaitannya dgn Couple..?? yep..memg ada kaitan..! Meh ana jelaskan...

Rasulullah pula b'sabda :-

"Tercatat atas anak Adam nasibnya dari perzinaan dan dia pasti mengalaminya. Kedua mata zinanya melihat, kedua telinga zinanya mendengar,lidah zinanya bicara, tangan zinanya memaksa (memegang dengan keras), kaki zinanya melangkah (berjalan) dan hati yang berhazrat dan berharap. Semua itu dibenarkan (direalisasi) oleh kelamin atau digagalkannya." [HR Bukhari]

Jadi, apa yg kita buat bila b'dua2an bersama lelaki ajnabi.. semuanya adalah zina.. tak kisahlah juz minum2 ke..? berbual2 ke..?? even stady b'2..ha.. itupun bley diaggap zina au...tak masuk agi dgn zina hati..huhu

Ingatlah pesanan Rasulullah s.a.w. :-

“Janganlah engkau bersendirian dengan seorang wanita/lelaki kecuali yang ketiganya ,syaitan” (Tabrani)

Yep..mungkin anda hanya menyatakan..'alah..biaselah fitrah manusia..Naluri utk disayangi dan dicintai...' tapi anda tahu kah naluri yg sepatutnya...??? ha.. Naluri tu adalah sebahagian drpd kesempurnaan kejadian manusia. Naluri ingin memiliki dan suka kalau dimiliki (sense of belonging) sO,semua tu adalah fitrah. Kalau naluri itu tidak wujud pada diri seseorang, tak normal namanya..kn2..?? But Islam bukan datang membunuh naluri dan keinginan itu, tidak! Islam tidak suruh membunuh naluri seperti yang dilakukan oleh para paderi atau sami.So, Jgn nafikan naluri ini. Jgn berbohong pada diri sendiri. Bukan salah dan berdosa kalau perasaan itu datang tanpa diundang.. Sbbnye itu adalah fitrah.

Cuma tundukkan naluri itu untuk patuh kpd perintah Allah. Jadilah manusia yang sihat nalurinya. Jangan jadi malaikat! Sbb Allah jadikan kita sebagai manusia dan juga sebagai hamba. Dunia dan segala isinya akan hambar tanpa naluri atau nafsu.

Tentu anda akan kata 'alah cinta Islamik,apa slhnya?' tapi bagi ana cinta secara Islam hanya satu, iaitu Perkahwinan atau dlm bahasa owg putihnya 'Marriage'...dlm arabic plak 'zawajj' iaitu cinta berlaku setelah ijab kabul, cinta selepas kahwin. Itulah cinta suci dan qudus. cinta yang bermaruah. Bukan cinta murahan. Inilah kemuliaan Islam. Apabila Islam menegah sesuatu perkara, tentu ia gantikan dengan sesuatu yang lebih baik. Jika ia menegah cinta antara lelaki dan perempuan sebelum kahwin, ia membawa perkahwinan sebagai ganti yang lebih baik.

Spt, Sabda Rasulullah S.a.w :-
“Tidak ada yang lebih patut bagi dua orang yang saling mencintai kecuali nikah” (Ibnu Majah).

Mungkin ada yg cakap..."alah kami bukan b'jumpa pun..juz meseg2 je..."hmm... memglah mula msg2 je... dah lame 2... lelaki tu m'ayat skit.. mulelah si gadis 2 cair... aiyoo... cube jadi mahal ckit...eh bukan, jadi mahal Banyak ckit..ha bawu btoi..kui3 Okeh.. memgla kita tak jumpa... tp Allah menganugerahkan kita hati dan sprti ana ckp td,kita mempunyai naluri,naluri pulak adalah satu perasaan yg akan timbul dalam hati. Yep, perasaan syg2.. perasaan rindu2.. perasaan t'ingt2 dan sumenye ada kaitan dgn zina hati..?? anda bley jamin dgn ana org yg b'couple ni takkan timbul naluri2 tersebut..?? kalo ada bgtahu ana...ana bleh jamin mesti yg takde punya.. hatta yg hafaz 30 juzu' pun boleh timbul perasaan2 begini.. walaupun tak sume tp segelintir tu masih ada.. sbb ape ana kate begitu..?? sbb ramai member2 ana dulu yg bercouple dgn Hafiz DQ.. huhu

Dan apa jalan penyelesaiannya...?? Maybe anda akan fikir... 'kita tunang dulu lah.. t bleyla jumpa..sbb kita kn da b'tunang..?? dah tentu hingga ke pelamin..'. Ana nak tanya.. awak tu Tuhan ke..?? atau Allah tu Tuhan..? ha... Hanya DIA yg MAHA MENGETAHUI akan segala hal sesuatu. Anda kena ingat.. pertunangan bukan sebagai tiket pelepasan utk b'cinta.. bahkan sbgai persediaan m'hadapi perkahwinan yg m'bawa kita ke syurga. Rasulullah tetap melarang umatnya b'dua2an [lelaki & perempuan] even dah bertunang sekalipun.. sesuai dgn hadis Nabi yg ni..

"Tidak dibolehkan lelaki berdua-duan dgn perempuan melainkan ada b'sama-sama mahramnya (bapa atau keluarganya yg diharamkan berkahwin dgnnya).[HR Bukhary dlm kitab Nikah]

So apa keputusan anda...?? apa jalan penyelesaian yg anda akan buat...?? Mungkin anda akan rasa sunyi je kan...?? jgnla macam tu, Allah kan ada and bnyk agi cara utk kita m'hiburkan hati kita.. Misalnya, daripada anda dok m'bazir kredit b'zikir sampai tgah2 malam,baik anda baca alquran ke..?? baca buku Ilmiah tok tambah saqofah ke..?? ha.. ada gak faedahnye. Ana pun tak pahamla... iF b'couple je.. msti b'mesegla bkn sekejab.. sampai tgh2 malam 2.. ish3 apa yg depa borakkan pn, ana tak paham..huhu Juz ana terpikir.. if sblum kawen macam 2..? akan kekal ke sampai ke alam perkahwinan..?? wallahu'alam... sama2 kita fikir2kan yg mana baik & yg mana buruk. Juz 1 je ana nk anda ingat2kan.. Kita sibuk nak bercinta, kita sibuk nak jaga hubungan tu supaya tak retak.. tpi bagaimana pula hubungan kita dengan Allah..?? Hubungan dgn Allah pn kita tak jaga.. ni kan pulak sibuk nak jaga hubungan dgn manusia.. ish3 Jadilah seorang hamba yg Obses dgn cinta Hakiki [cinta Allah]..Pacakkan dlm hati kita Allah No.1 even kita dah b'suami/b'isteri sekalipun, Allah tetap nO.1. okey?^^,

Akhir sekali,apa jalan penyelesaian yg perlu kita buat..?yup..kita perlu tinggalkan perbuatan maksiat.Putuskan hubungan cinta yang tidak diredhai Allah itu. And yg pling penting ialah kita kena insaf..Taubat nasuha. Dan b'janji takkan buat agi tapi Apa yg ana perasan.. da putus cinta sekali.. cari plak yg len tapi dia tak sedar,Allah buat macam tu.. sbb Allah sygkn dia. Malah, salahkan Allah pulak sbb Allah tak jodohkan dia dgn lelaki/perempuan yg dia cintai. Ingatlah Allah mengetahui apa yg terbaik utk hamba2nya. Apepun,kita kena bertekad..kita kna pacakkan dlm hati kita..'No couple until nikah'!! serta Bertekad btol2 dlm hati tidak akan bercinta lagi dengan sesiapa kecuali dengan seseorang yang bernama isteri atau suami .Saatnya adalah selepas ijab kabul. Ingatlah semakin bebas pergaulan sebelum berkahwin, semakin hambar & kurang rasa cinta setelah menjadi suami isteri. InsyaAllah berCinta Selepas Kahwin akan bahagia hingga ke syurga..^^,


Akhir kata, fikir2lah... kita hidup ni tok mencari keredhOan Allah ke atau Kemurkaan Allah..?? tepuk dada tnya iman kita. Yg penting, jaga hati, jaga maruah kita sebagai seorang Muslim.Tak sabaq sgt... kahwin je terus... tapi jgn fikir Perkahwinan ini perkara yg mudah..oh Tidak!! Biarlah perkahwinan itu membawa kita ke Syurga bukan Neraka..!! Fikirkan dan fahami serta muhasabah balik diri kita stlh anda faham apa yg dismpaikan oleh video ini. Sekian dahulu entry Hidupku kali ni.. btolkan ana jika ana salah..^^,

"Biarlah kita JUAL MAHAL, Sebab Kita akan rasa diri kita LEBIH BERHARGA"


video

~Wallahu'alam~

Jun 14, 2010

AkU SaYaNG SaHaBatKu...!!

Sahabat...!!
Aku rindu korang kerana Allah..
Aku sayang korang kerana Allah..
Aku bersahabat dengan korang semata-mata hanya kerana Allah..

Sahabat....!!
Aku rindukan saat kita bersatu di medan Jundi..
Aku rindukan saat kita sama-sama mengikat janji..
di hadapan Murabbi..
Aku rindukan saat kita sama-sama menyelami pahit,manis
tika mentarbiyyahkan diri..

Sahabat....!!
Aku sedih..
Aku ingin korang bersama-samaku...
Membawa matlamat serta Fikrah yang satu..
Mengharungi segala mehnah & tribulasi di Medan itu...

Sahabat..!!
Janganlah korang bersedih..Janganlah Korang keciwa...
Aku turut merasainya..
Pedihnya luka dihati..
hanya Allah yang Mengetahui..

Sahabat..!!
Kuatkan semangatMu...
kuatkan AzamMu...
Aku tetap bersamaMu...
Didalam segala hal dan juga perkara...
Aku tetap bersamaMu...
Itu janji Aku..!!

Ya Allah..
Aku sayang sahabat-sahabatku...
Kerana mereka..
Aku menemui CintaMU...
kerana mereka...
Hatiku bergetar...apabila menyebut namaMu...

Ya Allah..
satukanlah kami di Jalan Jihadmu...
Jangan Pisahkan kami...
Aku Kuat KeranaMU,ya Allah.
Dan aku kuat kerana Adanya sahabat-sahabatku itu..!

Ya Allah...
dengan CintaMU...
Engkau kurniakan aku sahabat seperti Mereka..
Yg sentiasa memahamiku..
yg sentiasa menasihatiku...
yg sentiasa mengingatkanku kepada MU..
Ya Rabbul'Izzati..!

Sahabat...!!
aku sayang sgt2 dengan korang semua...
Tolong!!!
Jangan bina 'gate' antara kita...
aku bencikan Assobiyyah...!!
Dan korang juga mengetahuiya~

Tolong sahabat....!
Aku sayangkan korang sgt2..
aku rindukan korang sgt2...
Janji dengan aku...
Dimana jua kita ditempatkan...
hati kita tetap bersatu...
Bersatu membawa matlamat serta fikrah yg satu...
Ke arah Islam Yg lebih cemerlang & Gemilang!!!

Ya Allah,
Tatkala bahang mahsyarMu Menjilat Tubuh,
Izinkan kami sama-sama berteduh,
Tatkala MizanMu Teliti Mengira,
Beratkan neraca atas setiap jasa,
Naungi kami disana..

Berkat kasihMU Semata,
andai aku layak ke SyurgaMU,
aku Pinta,
Sahabat-sahabatKu ini Bersamaku.
Ameeenn Ya Robbal'alameen!!!

TAKBIR!!! ALLAHU AKHBAR!!!

Jun 12, 2010

Aci Ke Tak Aci ek..??!

Assalamu'alaikum w.b.t.

Jom ikuti perbualan ana dgn mad'u ana.. insyaAllah,kita amalkan sifat saling mengingati antara 1 sama lain..^^,

"Assalamu'alaikum. Kak Ili sihat..?? akak, sye nak tanya sikit boleh..? aci ke tak aci ek..? kalau seorang lelaki tu mengharapkan seorang perempuan yg solehah tapi dia sendiri yg tak soleh. Maksudnya, dia mengharapkan perempuan yg tak layan lelaki, yg tak chatting dengan lelaki.. tapi dia sendiri yang chatting dengan perempuan.." Pertanyaan dari seorang adik Mad'u ana melalui YM.

"wa'alaikumussalam.. sihat alhamdulillah. kamu sihat ke...?? camne cuti..? wah... soalan cepumas ni..hehe rajin adik2 tnya soklan macam ni kat akak ye..akak ni pakar hati ke..??hehe" seloroh ana.

"okeh2, em senanye..akak pun tak tahulah nak cakap aci ke tak aci.. tapi bagi akak,tak aci pun ade..hehe camnilah, bagi akak buat apa kita nak tengok org tu macam mana.. perbaiki diri kita sendiri sudah.. Jika kita berusaha untuk m'hasilkan "produk yg solehah" insyaAllah..hasilnya soleh jugak..^^,"

"Sye pun sihat je..hehe xde wat pape pun cuti ni kak..kui3 em.. tapi kan kak..?? camna kita nak lost meseg dgn lelaki yg suka meseg dgn kita ye...?? kekadang,kita taktahu nak buat macammane..? sampai dia gelar 'syg' dgn sye..walhal,kami juz kawan je..?'

"ha... inilah salah satu masalahnye. apepun kita kena pandai mendidik hati kita. Contohnya, kalau dia meseg juz nk bincg sal kerja ke takpe gak. tapi kalo benda yg lagho.. takyah layan. Tapi bagi akak kn, lelaki suke meseg mcm tu au.. sikit2 panggil kite syg.. padahal die ada aweq.. pernahla kan, seorg lelaki ni.. chatting dgn akak mcm 2.. pastu,akak langsung tak balas.. tapi die perasan akak tak suke die cakap camtu, n then,dia mintak maafla.. die kate dia syg kt sume kekawan die.. die rindu nak berkumpul balik macam dulu..! pastu,akak cakapla balik.. "maaf diterima, tapi aku bukan mcm dululah..drpd kau lafaz kat aku mcm 2..lebih baik ko selitkan dalam doa ko,itu lebih baikkan, drpd ko lafazkan sini... lebih m'dtgkan maksiat dlm hati aku je ko tau".."owh...ok2 sori r.. aku tau ko tak macam dulu.. selain beriman kpd Allah.. kita perlu berubah utk menjadi yg lebih baik.." "Alhamdulillah..bgusla kalo ko pk mcm2..senang hati aku tgok membe2 aku da berubah".

"so, apepun kita kena didik hati kita berkata "tidak". Ni tak, kita layan je.. dia ckp rindulah.. syglah kt kita.. even kawan tapi dia tetap bukan muhrim kita kan..?? ha.. "

"wah.. beraninye akak cakap camtu dengan kwn akak tu.. tapi kita takde kekuatan macam akak tulah..huhu camne ek..??"

"Ya Allah.. kita kena berani dik.. kalo kita tak kuat melawan sume tu.. sama jugak kita tak kuat melawan hawa nafsu kita. Akak jenis yg suke cakap terus terang.. kalo akak tak suke.. akak tetap tak suke. Kalo hati kita nk jaga hati dia.. sampai bila2 pun,kita bergelumang dgn dosa. "

"Akak ni ramailah jugak kawan lelaki.. dulu sokmolah meseg kn. Lama2 tu, akak buzy.. buzy sgt2. kalo dulu buzy pun sempat agi nak balas msg2 org ni.. lama2 kita didik hati kita.. alhamdulillah.. xsokmo da pun meseg die. Tapi akak jenis yg susah sikit nak stat meseg ni.. die lah selalu stat meseg dlu. tapi kesian gakla.. dah banyak kali die meseg kita.. tapi kita tak penah balas.. alasan..buzy..hehe padahal malas!! kuang3..tapi jika ada benda penting je bawu akak balas n bawu akak rase nak stat msg dlu..kalo takde bende yg penting..,mls nk men meseg.. kalo ade pun,juz terpakse je..hohO tapi tulah,kita kena berpegang pada prinsip kita. Kalo kita kate nak berubah.. tapi kita tak buat ape2 tindakan pun.. tak guna jugak kan..?? so,that's my way.^^,

"Iyakan kak..betol gak tu. Kekadang sya cuba nk buat macam tu.. tapi diowg kata sye sombongla.. tunjuk alimla.."

"hmm.. akak da bnyk kali da kne dik oi.. huhu.. biaselah 2.. lelaki memg suke ckp mcmtu.. Tapi akak rasa, kalo lelaki tu paham konsep Islam n batas-batas dalam pergaulan yg sebenarnye.. dia takkan cakap macam tu au..dia akan paham.. n sepatutnya dia kena malu tok meseg dgn seseorg tu.. klo die tahu perempuan tu jenis yg bukan melayan..akak ni pun bukannya alim mane pun.. sape yg kenal akak,tahula akak cmni. Gile2..hehe tapi gile2 kita.. hati kita kena jaga gak..ha..ok..?:)"

"owh..a'ahkn..kita pun kena didik hati kita tok ada perasaan malu kn kak..? tapi kalo bincg sal ilmu, akhirat.. takpe kan kak..?? sebab sya pun bnyk agi ilmu yg sye taktahu..huhu "

"yup..btol 2..em.. bg akak takpe.. sbb kita ni pun jenis yg kurang ilmu.. so,ape salahnya kita munaqoshah antara 1 sama lain.. utk menambah saqofah.. ha.. dua2 dpt.. pahala dpt,ilmu pun dpt..hehe"

"ha...btol2..hehe akak, kita teringin nak dpt lelaki yg kuat agama... yg soleh... tp cam susah je..huhu bukan senang nk dpt org yg macam tu kn kak..?? kalo ada pun 1 dalam 1000 kot..hehe"

"Memang susah dik.. tp 2lah.. klo kita xjumpa agi dgn org macam tu.. kita bisik dalam hati "Mungkin aku belum lagi jadi yg solehah"..ha.. dismping itu, kita kena berusaha utk perbaiki segala kekurangan kita utk m'hasilkan produk yg solehah. n adik,takyah susah2lah nak kena cri.. tggu je kt umah 2.. nanti dia mailah.. bagaikan dtgnye putera dari kayangan Allah..hehe" seloroh ana..

"lagi pun dik... xde kt dunia ni manusia yg sempurna.. Jika dtg seorg lelaki kpd kita tok meminang kita.. kita dah lihat die ni ada agama, seorg yg dikira berilmu..ha.. even die mcm tu.. kite kena fikir.. takde manusia kt dunia ni yg sempurna.. so, jika kita terima pinangan lelaki tu.. kita kena siap sedia utk menerima segala kekurangan dia.. dan die pun kena terima segala kekurangan kita..dan masing2 kena saling menasihati antara 1 sama lain utk berubah menjadi yg lebih baik.. insyaAllah.. rumahtangga yg kita bina penuh mawaddah dan barakah..wah... macam da kawen plak akak ni en..??haha [belajar dri pengalaman org..kui3]

"wah... putera dri kayangan kak..??hehe insyaAllah.. ha.. tau xpe.. mcm da b'pengalaman je akak ni.. tapi kita tau akak suke membaca.. tu sume akak tahu tu..hehe insyaAllah,kita b'usaha utk berubah..!! tapikan kak, org kate.. kita pun kena usaha gak utk mencari..ha.. cmni plak tu kak..??"

"hehe..takdelah suke m'baca sgt... buku2 yg best je akak bace..haha em bgus!! alhamdulillah.. pndai adik akak. em..memang kite kena berusaha.. tp bagaimana..?? kita b'usaha utk m'hasilkan produk yg solehah pn dikire berusaha.. solat hajat selalu n doa dikurniakan suami yg soleh serta zuriat yg soleh n solehah pun dikire usaha au.. ha... okeh..?"

"owh..mcm tu..hehe tp btol gak... banyak agi kaifiat tok kite berusaha kn kak..?? thanks kak..:)
kak, skang ni en.. ramai yg kebanyakkannya lebih suke meseg dgn lelaki.. knapa ek..?? tp kalo meseg dgn permpuan..cam boring je..huhu"

"em..ntah.. akak pun tak tahu..hehe akak meseg dgn kawan2 akak yg muslimat 2 best je..kui3 alah cube kamu bincang sal akhirat ke...?? bincang sal masalah hati ke..?? sal masalah umat skang ni ke..??ha... xborink kot akak rase..cubelah kamu try.. pasti otak kamu makin berkembang..ha.. hehe sama jugak kalo nk meseg dgn muslimin n bincng2 perkara ni..insyaAllah.. perbualan kita tak m'jadi sia2.. bahkan.. kita beroleh pahala jka kita bincang tntg tu sume..lenlah bincang sal hati dgn muslimin tu ke..?? tu yg org suke n xborink kn..??hehe tapi cube kita elak dri b'cerita pasal hati ni..ha.. kita bincg tentang masalah hati n cane nk selesaikannye..ha xpun sal dunia skang ni..lagi bgus..kui3.."

"A'ah ek.. btol3..kite stuju.. pttla diorg kate borink klo msg dgn perempuan sbb tak tau nk bincg ape..dah kate borink..huhu thanks kak... best bile bincg ngn akak..hehe penuh dgn ilmu..akak,bimbingla kite..kita rindu dgn program tarbiah yg akak2 ngn abang2 buat kt kami dlu..huhu"

"Allah..akak ni takdelah bnyk sgt ilmu dik oi... aslkan kita tahu apa prinsip kita.. n kita paham syariat islam sebenar.. pastu kita genggam molek2..insyaAllah..kita dpt atasi sumenye.. tp hati2 dgn ujian Allah.. Allah suke menguji hamba2nya yg sentiasa beriman kpdNYA au..ha..huhu em tulah..kami pun rindu adik2 sume... akak ni pun masih agi bnyk diperbaiki au.. dhoif sgt diri ni akak rase..huhu sama2lah kita baiki diri kta.. utk agama terCInta..okeh?^^,"

"okeh..baik kak.. sye akan sentiase dgr nasihat akak... kalo ade ape2 maslh agi.. kite tanye akak ye..eh jb..hehe sowi ganggu akak agi..,em akak,kalo kita juz bls2 komen kt wall Fb lelaki xpe kan..?? cam m'aminkan doa org tu ke..?? m'doakan kesejahteraan org tu ke..?? xpe kan..?kn2..?"

"hehe..xpelah dik.. eh...sape la 2..kui3 takpe.. agipun kita kn sedare seislam.. kan m'doakan utk org tu besa pahalanya.. n makbul au.. Agi2 kite doakan tok kejayaan sahabat kite tu..tak kisahla lelaki ke permpuan..lbih mustajab au..insyaAllah..sekali gus.. kita m'doakan kejyaan tok diri kita sndiri.. Asalkan,kita bls2 komen 2.. takde kaitan dgn masalah hati..ha.. pahamkan akak ckp ape..?? spt,kita meseg dgn kawan2 kita yg len... kui3...kirenye..xsalah kalo kita nak tnya kaba die.. tpi biar die yg tnye kte dlu.. yelah,kdg2 kawan 1 sekolah kn..dah lama xjumpe..nk b'borak pun takpe..jgnla jumud sgt,smpai b'borak pun tak bley.. mcm nk putuskan ukhuwahla plak..hehe tp kalo akak,akak ni malas skit nk tnye kabo2 ni..tp klo die tnye dlu..bawulah akak jawab..hehe klo nk b'gurau pn bley je.. tp biarlah b'pada-pada n ada batasnye..okeh syg..?^^,"

"owh..paham2..mksdnye, tkde ckp sal hati..kirenye persaan2 ni ye kak..??hihi kalo borak bise2 je..bley kn.. tnya ape2 ke..?? tp jgn tnye sal hati kan kak..??hehe owh kena b'pada2 ek...okeh2..insyaAllah..:)"

"ha..pndai pun adik akak..hehe paham pn akak mksdkn...hehe klah..akak ade keje ni.. t chatting agi ye..take care dik.. Assalamu'alaikum"

"owh..ok2.. thanks kak... t sye tnye akak agi ye.. k wa'alaikumussalam..^^,"

Jadi.... kita hendaklah mengingati antara 1 sama lain...hehe.. ana ni pun bnyk kekurangan senanye.. ana post kt sni pn.. sebagai peringatan utk diri sndiri yg sentiasa alpa dgn perbuatan sndiri..hhuhu Semoga Allah meredhai segala perbuatan ana dan anda sume..insyaAllah ameenn!!!...Jazakallahu Khoiron kasiira..^^,

~Wallahu'alam~

Jun 10, 2010

FikRaH IsLam..!!

Assalamu'alaikum w.b.t.

Alhamdulillah...kita dihidupkan dalam fikrah Islam. Tahukah anda ape itu fikrah Islam...??Fikrah Islam atau fikrah kita ialah ajaran Allah,yang lengkap yang sempurna,serta syumul dan merangkumi seluruh aspek kehidupan mukmin. Inilah Islam, Agama yang ditanzilkan atau diturunkan oleh Allah dan dibawa oleh Rasulullah S.A.W serta dilaksanakan di zaman awal.

Allah s.w.t. telah menjelaskan dan menegaskan tentang kesempurnaan Islam di dalam FirmanNya :

"Oleh kerana Agama Islam telah sempurna maka kita tidak boleh menambah atau mengurangkannya, begitu juga kita tidak boleh mengambil sebahagian dan meninggalkan sebahagian yang lain."

Maaf,ana tak ingat surah ape..huhu Jadi,Hendaklah kita sedar bahawa kita adalah pengikut dan penganut Dienul Islam dan mengakui sebagai hamba Allah, dan kita bukannya pencipta Agama. Segala Perintah yg telah ditetapkan oleh Allah dalam kitab sucinya (alquran),kita wajib patuh dan Ikut. Oleh itu, kita lah yang perlu untuk menyesuaikan diri dengan Islam dan bukannya Islam itu harus bersesuaian dengan selera kita, kehendak kita dan kemahuan masyarakat.

seperti firman Allah:

"Dan jika kamu menuruti kebanyakan orang-orang yang di muka bumi ini ,nescaya mereka akan menyesatkan kamu dari jalan Allah.Mereka tidak lain hanya mengikuti prasangka dan mereka tidak lain hanyalah berdusta terhadap Allah." (Al-an'am-116)

Nilai kita ialah nilai Islam, iaitu nilai yg telah ditetapkan Allah dan dilaksanakan oleh Rasulullah S.A.W. So,kita sedikitpun tidak boleh tidak redha pada syariat Islam. Tasawwur Islami hendaklah difahami dgn betul dan sohih. Kita hendaklah bersifat jiddiah (serius) dalam memahami Islam dan tidak mencampur adukan dengan isme-isme lain. Misalnya, kita selalu tidak serius dalam m'jaga aurat kita..[Owh,pakai baju t'shirt yg ni oklah..takdelah ketat sgt. Tengok...?? suke tidak serius dlm m'jaga adabtertib dalam pemakaian mengikut syariat Islam]

Untuk itu,kita hendaklah mengenal Islam dan mengenali jahiliyyah, mengenal Islam untuk dihayati dan mengenali jahiliyyah untuk dijauhi. Kita hendaklah mengenal setiap rupa, bentuk dan tektik jahiliyyah untuk dijauhi. Dengan itu barulah kita dapat m'bezakan yang mana Islam dan yang mana bukan Islam. Pehe..??kui3

Sabda Rasulullah S.A.W:

"Barangsiapa mengenal / mempelajari bahasa sesebuah kaum maka mereka terselamat dari tipu daya mereka".

Kita juga mesti mengenal realiti agar kita tidak salah faham, seperti mengatakan Judi untuk kebajikan rakyat itu adalah halal. Di dalam memahami Islam dan realitinya kita sememangnya kurang ilmu, oleh itu kita perlu berjama'ah. Kita sememangnya tidak mempunyai ilmu yang serupa. Tetapi dengan harakah kita mampu mengatasinya. Satu lagi sikap yang mesti ada ialah kita jangan mudah menerima sesuatu yang bukan Islam, jangan mudah terpengaruh dengan istilah dan teknik atau slogan yang menarik spt. Demi pembangunan, demi kemajuan dan Demi Rakyat. Dalam hal ini kita hendaklah mengenengahkan fikrah Islam dengan jelas dan pendirian Islam yang tegas kepada masyarakat.

Kita perlu mempunyai al-wahyu al-Islamiyy (kesedaran Islam). Ianya bukan sama dengan ilmu Islam. Dalam usaha memperolehi 'kesedaran Islam' perlu kepada kesabaran, tekun dan gigih dalam b'usaha. Seorang yang mempunyai 'kesedaran Islam' akan mudah terasa dan sensitif terhadap apa jua yang bercanggah dengan Islam. Untuk itu kita perlu kepada didikan atau 'tarbiyyah'. 'Tarbiyyah' yang boleh melahirkan syakhsiah atau keperibadian individu muslim.

Seorang mujahid Islam, Al-Ustaz Fathi Yakan menyatakan pembentukan sahsiyyah itu hanyalah dapat dibentuk di dalam suasana yang tertentu, yang jauh dari tarikan jahiliyyah. Umpamanya adalah dengan mengadakan halaqah, usrah, ijtima' dan sebagainya. Seorang muslim hendaklah tidak menghilangkan satu fikrah Islam pun dari pemikirannya. Siapa yang menyembunyikan fikrah Islam adalah dikira menyeleweng perintah Allah. Ingatlah bahawa fikrah yang kita bawa adalah Ad-deen ditanzilkan oleh Allah S.W.T. Ad-deen yang dimaksudkan di sini bukanlah Addeen yang diterjemahkan kepada agama, sebagaimana yang difahami oleh kebanyakan orang. Keaslian Islam hanyalah boleh dilihat dari sumber asalnya iaitu Al-Quran dan Al-Hadith dan juga dari para ulama' dan para mujahid Islam yang mu'tabar.

Allah telah memberi kata putus dan memberi pilihan samada beriman ataupun tidak, sebagaimana firmannya :

"Dan katakanlah (wahai Muhammad): "Kebenaran itu ialah yang datang dari Tuhan kamu, maka sesiapa yang mahu beriman, hendaklah ia beriman; dan sesiapa yang mahu kufur ingkar, biarlah dia mengingkarinya". Kerana Kami telah menyediakan bagi orang-orang yang berlaku zalim itu api neraka, yang meliputi mereka laksana khemah; (Al-Kahfi : 29)

Sebagai seorang Islam,Kita hendaklah memikir terus dan jauh sehingga hari qiamat. Oleh kerana kita tidak tahu di manakah tempat kita samada syurga atau neraka. Ketidaktahuan ini juga, hendaklah kita m'punyai sifat takut dan b'harap.Takut ialah bagi yang mengenalinya dan harap bagi yang melaksanakannya. Iltizam kita pada Islam hendaklah pada setiap masa dan tidak pada majlis rasmi sahaja. Untuk itu, kita perlu 'kesedaran Islam yang jelas' dan bukannya ilmu semata-mata. Ilmu sahaja tanpa kesedaran tidak dapat membawa kepada Islam...individu.Dalam konteks masyarakat Islam ialah yang menghayati Islam sepenuhnya.

Ilmu-ilmu Islam hendaklah diproses dan diolah melalui acuan iman atau tarbiyyah iman sehingga lahir kesedaran dan ingin melaksanakan Islam, dengan patuh dan teguh. Kesedaran fikiran sahaja tidak mencukupi tetapi haruslah iltizam dgn Islam. Ertinya di mana sahaja kita berada, kita membawa Islam. Ini juga bererti peribadi kita menterjemahkan Islam ....Cara b'pakaian mengikut Islam,cara bercakap,cara memilih makanan yg halal,semuanya hendaklah mengikut syariat Islam.Kerna Islam menjadi darah daging kita. Walaubagaimanapun,kita tidak dapat nafikan dalam proses tersebut masih terdapat lagi saki baki jahiliyyah. Pernah Abu Zar memanggil Bilal dengan panggilan 'Ibnu Assauda'. Bilal memberitahu Rasulullah s.a.w. dan Baginda kemudiannya berkata kepada Abu Dzar bahawa ia masih ada saki baki jahiliyyah. Disuruh balas dengan memijak pipinya.

Jadi,biarlah Islam itu menjadi pendorong kita dalam melakukan gerak kerja samada membuat yang baik dan meninggalkan yang dilarang, jangan sesekali didorong oleh kepentingan politik, kumpulan, parti, pangkat, bintang dan sebagainya. Fikir2kanlah dalam membentuk diri sendiri menjadi Individu Muslim yg sejati.

"Proses tarbiyyah imaniyyah adalah begitu dan amat penting bagi membentuk insan mu'min"

~wallahu'alam~

Jun 7, 2010

HaRi EsOk UnTuk IsLam..!!


Bismillahi Ar-Rahman Ar-Rahim!

Setelah kejatuhan empayar Islam Othmaniah, kita telah melihat beberapa siri penindasan dan kekejaman yang telah menimpa umat Islam sehingga hari ini. Umat Islam seolah-olah telah hilang taringnya yang tidak mampu melawan kekuatan musuh. Islam telah kehilangan rijal-rijal yang akan kembali membawa kegemilangan Islam. Pukulan hebat dan penangkapan serta penyembelihan berlaku pada umat Islam apabila umat Islam mula bangun cuba untuk menegakkan Islam kembali. Umat Islam seolah-olahnya kehilangan pedoman dan panduan apabila melihat kekuatan musuh yang begitu hebat.

Ramai di kalangan muslimin menyangkakan bahawa pada akhir zaman nanti akan berlakunya al fitan dan kerosakan di muka bumi. Mereka menyangka bahawa kekufuran berleluasa, kejahatan menguasai alam. Islam berada di dalam kemunduran dan penegak kebenaran dihina dan ditindas.Sebenarnya ini merupakan satu tasawwur yang silap yang seharusnya diperbaiki. Kegelapan yang menimpa umat Islam kini tidak akan selama-lamanya. Fajar Islam akan menyinsing tidak lama lagi. Jahiliyah pasti akan runtuh di bawah kekuatan Islam. Islam akan sekali lagi menjadi pentadbir alam ini. Maka muslimin seharusnya merasa yakin dan tidak berputus asa dengan janji Allah bahawa Islam akan muncul mentadbir alam ini walaupun orang kafir cuba untuk menghapuskannya.

Firman Allah Taala." Mereka cuba untuk memadam cahaya Allah dengan mulut-mulut mereka, dan Allah tidak menghendaki selain menyempurnakan cahaya Nya walaupun orang kafir tidak menyukai" (at Taubah: 32)

Sebenarnya sikap berputus asa dan keluh kesah terhadap suasana yang menimpa umat Islam kini merupakan sikap yang sepatutnya dikikis. Umat Islam seharusnya merasa optimis dengan kejayaan yang bakal dihadapi oleh Islam pada suatu hari nanti.Apabila kita melihat sirah perjuangan Rasulullah s.a.w,Rasulullah sering memberikan khabar gembira kepada sahabat tentang kemenangan-kemenangan yang bakal diperolehi oleh muslimin. Di dalam peristiwa hijrah, semasa Rasulullah s.a.w berhijrah ke Madinah, baginda telah berjanji kepada Suraqah yang telah cuba untuk membunuh Nabi dengan menghadiahkan kalung Kisra raja Parsi kepada Suraqah. Walaupun pada masa itu Islam masih lagi diperingkat awal, namun Rasulullah mampu menjanjikan bahawa Islam akan mengalahkan kerajaan Parsi.Begitu juga semasa di dalam peperangan al Ahzab, ketika mana Rasulullah cuba memecahkan batu untuk menggali Parit. Rasulullah telah menyatakan kepada para sahabat bahawa Islam akan menawan kota-kota Yaman, Rom dan Parsi. Sedangkan pada ketika ini umat Islam sedang berada di dalam kegetiran berhadapan dengan jumlah musuh yang begitu ramai, tetapi Rasulullah s.a.w. mampu menjanjikan kepada para sahabat tentang kemenangan yang bakal diperolehi oleh mereka.Dengan keyakinan inilah para sahabat berjuang bersungguh-sungguh untuk menyebarkan Islam di muka bumi ini dan seterusnya melaksanakan janji-janji yang telah dinyatakan oleh Rasulullah s.a.w. kepada mereka.

Fajar menyinsing.

Tanda-tanda awal telah kita lihat pada hari ini bahawa fajar Islam akan kembali bersinar tidak lama lagi. Kita melihat kebangkitan Islam telah mula bersinar di seluruh pelosok dunia. Umat Islam telah mula kembali kepercayaan mereka terhadap Islam. Dan musuh-musuh Islam telah mula bimbang dan khuatir dengan kebangkitan ini dengan menyebarkan dakyah bahawa golongan-golongan ini merupakan 'terrorist' dan 'fundamentalist'.

Kuasa-kuasa besar dunia semakin hari semakin hilang kekuatannya. Keruntuhan kerajaan Komunis Soviet Union dan kerajaan-kerajaan komunis yang lain merupakan satu petanda bahawa kekuasaan kekuatan musuh tidak akan selama-lamanya. Amerika Syarikat pada ketika ini telah mengalami masalah dalaman negara yang begitu teruk. Golongan remajanya yang bakal menjadi teraju kepemimpinan negara telah mengalami keruntuhan moral yang amat dahsyat. Amerika Syarikat yang mendabik dada kekuatan mereka sebenarnya merupakan negara yang menunggu saat-saat kehancuran seperti mana runtuhnya kerajaan komunis.Ini merupakan bibit-bibit awal bahawa fajar Islam akan mula menyinsing dan akan menjadi penguasa alam ini. Kesedaran Islam telah mula tercerna di dalam hati-hati umat Islam. Pemuda-pemuda Islam di seluruh pelosok alam telah mula melaungkan slogan Islam. Kebangkitan Islam telah berlaku kepada umat Islam dalam bentuk fikri, akhlak, ekonomi dan jihad. Maka kita yakin bahawa Allah pasti akan bersama-sama mereka dalam menegakkan Dinul Islam ini.

Kekuatan yang dimiliki oleh Muslimin.
Sesungguhnya Muslimin mempunyai kekuatan yang tidak ada pada manusia yang lain. Penegakan Daulah Islam yang pertama di Madinah telah meninggalkan kesan yang mendalam dalam hati umat Islam.Gerakan dan cara yang telah ditunjukkan oleh Rasulullah menjadi panduan kepada Muslimin hari ini untuk menegakkan Islam kembali. Perlu diyakini bahawa marhalah dakwah dan cara yang dilakukan oleh Rasulullah itu merupakan 'Rabbani Taujih' (panduan dari Allah) yang diberikan kepada Rasulullah sehingga Islam tertegak dengan megahnya dimuka bumi ini. Maka dengan bekalan pengalaman ini, muslimin mengatur langkah dalam menegakkan Islam kembali di muka bumi ini.

Selain daripada itu, muslimin mempunyai kekuatan yang tidak boleh dipandang lekeh oleh manusia.Kita boleh simpulkan bahawa muslimin mempunyai tiga unsur kekuatan yang mampu menggugat kekuatan musuh.

Pertama : Kekuatan Kuantiti.

Islam pada hari ini mempunyai bilangan penganut yang hampir suku penduduk dunia yang tersebar di seluruh benua di dunia.Sesungguhnya jumlah yang ramai ini merupakan antara aset utama dalam menegakkan Islam. Ianya merupakan satu nikmat yang seharusnya di syukuri.

Sepertimana firman Allah s.w.t :-

"Ingatlah, ketika kamu masih sedikit, kemudian kamu telah menjadi banyak.." (Al A'araf: 86).

Jamaluddin Al Afghani pernah berkata kepada rakyat India: "Jika sekiranya bilangan kamu yang berjuta-juta ini semuanya menjadi lalat, nescaya kamu mampu untuk menghancurkan telinga Inggeris."

Kedua: Hasil Bumi.

Muslimin pada hari ini menetap di negara-negara yang amat kaya dengan hasil buminya. Negara yang yang kaya dengan minyak dan bahan galian yang lain serta tanah yang subur untuk pertanian. Semuanya ini merupakan kepunyaan muslimin.

Ketiga: Manhaj Rabbani.

Inilah kekuatan yang tidak ada pada manusia yang lain. Muslimin menyeru manusia kepada satu sistem yang mampu membawa keadilan dan kebahagiaan kepada alam sejagat. Sistem ciptaan manusia yang wujud pada hari ini sebenar telah membawa kepada kerosakan dan kesengsaraan kepada manusia. Manusia yang berfikir tidak akan sekali-kali menolak sistem Allah ini.

Oleh itu jelaslah kepada kita bahawa kelemahan umat Islam ini tidak akan selama-lama. Islam sekali lagi akan mencapai kejayaan dan menjadi pentadbir alam ini.Kita sebagai pejuang agama Allah ini seharusnya mempunyai sikap yang optimis dengan kejayaan yang bakal di hadapi oleh Islam. Kita tidak seharusnya bersifat putus asa dan keluh kesah dengan suasana dan penindasan musuh terhadap umat Islam. Malah kita yakin dengan janji-janji Allah bahawa Allah akan memenangkan agamanya walaupun dihalang oleh orang-orang kafir.Dengan keyakinan ini bukan bermakna kita akan berdiam diri dan berpeluk tubuh dengan menunggunya kemenangan yang dijanjikan oleh Allah. Tetapi dengan keyakinan ini, seharusnya kita mempergandakan amalan dan usaha kita dalam menegakkan agama Allah ini.

Janganlah umat mengimpikan kemenangan muslimin terhadap Yahudi sedangkan umat masih lagi berpecah belah, berselisihan dan pergaduhan. Janganlah umat berangan-angan dengan kemenangan sedangkan umat masih lagi bermalasan dan tidak bersungguh-sungguh. Mustahil kemenangan diberikan kepada orang yang bermalasan dalam berhadapan dengan musuh yang berjuang bersungguh-sungguh menghancurkan Islam. Mustahil kemenangan diberikan kepada umat yang hanya meluangkan cebisan waktu untuk Islam dalam berhadapan dengan musuh yang meluangkan sepenuh waktu untuk meruntuhkan Islam.

Maka cepat atau lewatnya kemenangan Islam adalah di bahu kita bersama yang akan dipersoalkan oleh Allah Ta'ala nanti. Dan ingatlah kata-kata Saidina Umar kepada sahabatnya: " Impikanlah" Seorang pemuda berkata: " Aku mengimpikan jika sekiranya negeri ini dipenuhi dengan emas lalu aku infakkan pada jalan Allah." Omar berkata lagi: "Impikanlah". Seorang pemuda berkata: "Aku mengimpikan jika negeri ini dipenuhi dengan batu permata lalu aku infakkan pada jalan Allah." Omar berkata lagi: "Impikanlah". Mereka berkata: "Kami tidak tahu apa yang hendak dikatakan wahai Amirul Mukminin" Omar pun berkata: "Tetapi aku mengimpikan rijal seperti Abu Ubaidah bin al Jarrah, Muaz bin Jabal dan Salim, hamba Abu Huzaifah. Lalu aku meminta pertolongan dari mereka untuk meninggikan kalimah Allah".

Itulah sebenarnya modal utama untuk kembali memerintah dunia. Seorang pemuda lebih berharga dan bernilai dari seluruh isi dunia. Maka pemuda inilah yang akan berjuang sehingga tertegaknya Dinul Islam ini.

Wallahu'alam~

Jun 5, 2010

MaLu iTu FiTraHkU..


Assalamu'alaikum w.b.t.

Alhamdulillah..bersyukur ke atas nikmat yg telah dikurniakan oleh Ilahi kpd kita yg bergelar hamba.Em Ana tak tahu nk kongsikn ape kali ni..?? tapi ana nk kongsikan banyak senanye dgn anda sume..tapi insyaAllah..satu persatu ye..:) kali ni ana nk cite pasal MALU ITU FITRAHKU..! Ape maksud malu tu ye..?? sekiranya korang nk tahu... malu tu mempunyai pengertian yg besar dalam Islam. Mereka yg telah hilang malu adalah org yg tipis imannya. Sebabnye, Malu dan Iman ni berjalan beriringan. Jika salah satu ditinggalkan,maka hilanglah kedua-duanya..huhu

Sifat malu ni penting au... lagi2 bagi kaum hawa. Kalau tak de sifat pemalu tu memg parahla...hohO ana penah baca 1 buku ni tentang perkahwinan.. penulis dia Ustaz Parol Mohamad Juoi.. beliau menyatakan, seorang perempuan yg sudah menjadi isteri pun harus mempunyai sifat malu terhadap suaminya..sebb ape..?? malu utk meninggikn suara terhadap suaminya.. malu utk tidak patuh dgn perintah suaminya,malu utk mendedahkan auratnya,dan sebagainyalah.

Tapi,biarlah malu tu bertempat. Janganlah nak bertanya akan sesuatu yg boleh mendatangkan kekhilafan pun,anda malu utk bertanya.. ha.. malu tak bertempatla tu..hihi Macam ana lah kan.. ana pun kadang2 malu gak nk bertanya time dlm kelas lectrer tu en.. tp bila tak dapat jawapan apa yg kita nk tanya tu..ha.. ti asyik nk terpikir je.. kan da menjadi beban. So, ana suke bertanya dalam kelas tu.. kalau something yg lectrer cakap ana tak paham.. ana terus tanya. Samalah kalo ada liqo' ke..?? ape2 yg ana tak paham and ana tak puas hati apa yg mereka suggestkan..ana terus direct tok bertanya. and terus suggestkn apa yg ana nk cdgkan. Mana taknya..liqo' punya lah lama... tapi langsung takde jalan penyelesaian atau tergantung..dan membuatkan ramai yg tertanya2[question mark].. hatta, kena postpone liqo' plak ke hari len.. ha.. tu yg ana tak suke.. masing2 malu utk mengeluarkan pendapat n cadangan. Tapi biaselah tu, kadang2 mereka takut cadangan yg mereka keluarkan tu tak diterima. Tapi, kita bukan mengharapkan cadangan tu diterima ke tidak..at least,buah fikiran yg sedikit itulah yg membuka ruang penyelesaian utk kita.

"Aisyah berkata, “Sebaik-baik wanita adalah para wanita Anshar.Rasa malu tidak menghalangi mereka mendalami ilmu agama”

"Imam Mujahid rahimahullah berkata, “Tidak akan bisa mencari ilmu (dengan benar) orang yang malu mencarinya dan orang-orang yang sombong.”[Sahih Muslim]

Malu kepada Allah.

Ketahuilah sesungguhnya celaan Allah itu diatas seluruh celaan. Dan pujian Allah s.w.t. itu diatas segala pujian. Orang yang tercela adalah orang yang dicela oleh Allah. Orang-orang yang terpuji adalah orang-orang yang dipuji oleh Allah. Maka haruslah lebih malu kepada Allah dari pada yang lain. Serta,Malu kepada Allah adalah jalan untuk menegakkan segala bentuk Ketaatan dan menjauhi segala bentuk kemaksiatan. Sebabnya, jika seorang hamba takut di cela Allah, tentunya ia tidak akan menolak ketaatan dan tidak pula mendekati kemaksiatan.

Allah mencintai sifat Malu :-
“Sesungguhnya Allah adalah Maha Pemalu dan Maha Menutupi.Dia mencintai rasa malu dan ketertutupan.”

Apabila kita nak melakukan seuatu perkara tu, kita kena pikir baik ke tak baik. Contohnya, bila diajak keluar oleh seorang lelaki ajnabi.. kita kena fikir balik, "takkan nak kuar b'2 je, pasti yg ada ke3 iaitu syaitan" kalo kita keluar jugak.. maknanye kita takde rasa malu terhadap Allah. Allah maha melihat.. Allah nampak apa yg kita buat..!! Tak kisahlah dia abang angkat kita ke..?? juz friend ke..?? ha.. haram tetap haram.. status tidak menghalalkan cara..Ingat tu.. hatta, dia tunang kita sekalipun.. tetap hukum dia tetap macam tu.. hukum Allah tak boleh berubah ye sahabat2..^^,

Kadang2 ade gak muslimin ajak ana keluar... haiish. bila pikir2 balik, taknahlah. Malu je nanti. Buat Allah marah je.. huhu ana selalu fikir camtu.. walaupun alasan mereka.. "alah,juz jumpe cam kawan2 biase"..ayyo..no way. It's not me. Pastu, ana terus teranglah ana bukan camtu. Alhamdulillah mereka terima. tapi ada gak ana bgi banyak alasan..even ramai yg join tapi muslimin lebih ramai..haiish..xmohla. yg tak layan langsung pun ade.. hohO.. Ingat ana ni ape..??hmm..

Nabi s.a.w. bersabda yg bermaksud :-

"Iman itu memiliki tujuh puluh cabang lebih, yang paling utama adalah ucapan laa ilaaha illallah (tiada illah yang berhak diibadahi dengan benar selain Allah), dan yang paling rendah adalah menyingkirkan gangguan dari jalan. Dan rasa malu termasuk salah satu cabang iman."

Malu kepada Manusia,

Termasuk jenis malu adalah malunya sebahagian manusia kpd sebahagian yang lain. Sebagaimana malunya seorang anak kepada orangtuanya, isteri kepada suaminya[spt. yg ana nyatakan td], orang bodoh kepada orang pandai, serta malunya seorang gadis untuk terang-terangan menyatakan ingin menikah.

Macam mane malu kita kt parents kita..?? ha.. samelah jugak kita malu kpd Allah. Tapi malu kpd Allah lebih drpd kita malu dgn parents kita. Sekiranya kita malu dgn mereka kn..kita pasti ikut je apa yg mereka suruh,apa yg mereka didik.. ha.. kita ikut je. Tetapi, kekadang anak2 ego je lebih.. tapi bila da buat salah.. taupun malu. kui3 Pernahlah kan, abah ana nk hantar ana time pulang keje kat nursery.. tp kakak yg pegang kunci tu smpai lambat sgt.. kami ada kt depan umah tu smpai 1 jam lah.. ana rase cam malu sgt dgn abah. Bila kunci dah smpai.. nak salam abah dgn ibu tu, ana minta maaf. yaAllah,malunye buat abah dgn ibu tertunggu2.. dahlah time 2, abah baru balik dri kedah.[xsilap ana lah].hmm

Pastu cara kita berpakaian cne..?? perangai kita dgn ibu bapa kita cane..?? kenalah sentiasa bersopan santun.. pastu,kita kena sentiasa hormatkn mereka. kadang2 kita tengok tv tu suka baring depan tv kan..?? ana en, pernahla jugak. Pastu bila abah balik dari masjid je, terus bangun. hehe kelakarlah jugak kdg2.. tp tak ada adab la pulak bila baring depan tv time abah ade.haha macam2..=p

“Dari ‘Aisyah r.a, bahwasannya ia berkata, wahai Rasulullah S.a.w., sesungguhnya gadis itu malu. Maka Rasulullah S.a.w. bersabda,Persetujuannya diketahui dari diamnya"

Teringat ana dekat pensyarah ana mase belajar kat UM nilam puri dulu. Beliau bercerita tentang seorang perempuan yg hendak dipinang... bila ditanya setuju ke tak...??? dia senyap je.. yg si ayah ni.. Confius..!! bila di tanya balik,setuju ke tak...? die senyap jugak.. pastu,si ayah tolaklah pinangan tu.. si wanita ini, menangis.. merajukla dia.. rupe2nye die terima pinangan tersebut tapi dia malu utk menyatakan yg dia ni setuju..sbb tu dia diam je..huhu kesian dia kn..?? lepas ni, kalo seorang wanita itu senyap apabila ditanya ttg persetujuan pinangan tersebut tandanya dia setujulah.hehe Bak kata ustaz : Assukutu 'alamatu rido..kui3

Dalam buku yg ana nyatakan td,ade gak disebut.. sebelum kawin, sumenye nk cover.. malu2lah. Tapi bila dah kawen, sumenye dah tak tahu malu. Pastu, ada orang cakapla " alah ustaz, susahla kalo nak berbincang sesuatu..jika sumenye nk kne malu" bukan macam tu.. mksudnya, biar malu tu bertempat. Jika sebelum kawin kita malu utk meninggikan suara terhadap bakal suami kita,bila dah kawen kita kekalkan. And benda yg sepatutnya kita takyah malu..contohnya,jika ada masalah suami isteri tapi malu utk berbincang.. malu itu yg kite kena buang. ha... mcm tulah maksudnya.hehe

Ana malu jika seorang muslimin tegur ana sesuatu. Contohnya, time kelas Tajwid dlu. Ustaz suruh sorang2 baca quran,bila sampai giliran ana. Ana bacalah.. pastu,bila dah habis kelas.. kelas lain pulak ada, muslimin ni pujilah bacaan ana.. suara ana sedaplah.. Allah, malu nye. Ana rasa cam sore ana ni m'dtgkan suatu keaiban. Lepas kejadian tu, jika smpai giliran ana utk baca quran dalam kelas, ana baca cam biase je.. tak bace sprti ana sllu baca.. macam xde tarannum la mksdnye..[konon tarannum..hohO]

Kadang2 ana rasa malu,bila ana chatting dgn seorang muslimin ni sehinggakan beliau terlalu ambil berat terhadap diri ana. Bila ana ade liqo',beliau tanya lambat lagi ke...? Ana terfikir dan ana istigfar banyak2.. "Ya Allah, ini da msuk soal hati".. ana rase malu..sedikit2 ana m'jarangkan diri ana utk terus contac dgn beliau.. last2, jarang sgt contac. yg dulunya kami berkongsi ilmu, munaqosyah akan sesuatu perkara. tapi skang ana malu utk contac dgnnya lagi.. cume kekadang balas komen yg biase2 je...huhu Ampunkan diri yg doif lagi hina ini, ya Allah..:(

Akhir Kalam, kita hendaklah berasa malu dalam apa jua keadaan, perkara dan dimana2 sahaja kita wajib ada perasaan malu. Sbb malu itu sebahagian daripada Iman. Jika kita tidak malu utk melakukan apa2 yg Allah mungkiri,maknanya tipislah Iman kita. Org kata mencegah itu lebih baik daripada mengubati.. So, cegahlah dari membuat kemungkaran dan juga maksiat. Agar kita dilindungi oleh sifat malu kita sendiri. Fikir2kanlah...^^,

~Wallahu'alam~