Dec 14, 2010

Momentum Dakwah!

Assalamu'alaikum w.b.t.

Tadi melilau-lilau cari sesuatu di Facebook.. dah jumpa. Alhamdulillah.. masih ada yang menggunakan internet dengan sebaik-sebaiknya. Memandangkan kisah ini berlaku di kebanyakan University.. jadi, bacalah.. moga dipermudahkan untuk kita berdakwah di mana sahaja kita berada.. Dakwah Is Anywhere..:)

***********************

"Abang, halaqah kita berdaftar x??"

"Berdaftar?? Kenapa?"

"Saya dengar halaqah kita buat ni, tak berdaftar dalam senarai usrah universiti kita ni. Bolehkah kita buat usrah tanpa kebenaran universiti?"

"Ini idea pelik datang dari mana pula? Akhi, mari ana tanya. Rasulullah berdakwah di Mekah dahulu, baginda dapat kebenaran daripada siapa?"

"Rasanya tiada siapa-siapa pun."

"Habis kita ini tiba-tiba nak berdakwah kenapa kena ada kebenaran pula?"

"Yalah, kalau tiada kebenaran, nanti pihak universiti tanya macam mana?"

"Yang kita buat ini benda baik. Berdakwah. Kenapa perlu risau kalau pihak universiti tahu? Yang kawan-kawan kita berkumpul malam-malam bersengkang mata tengok movie, main game, buang masa sampai ke subuh itu tidak risau pula. Padahal apa yang mereka buat tu jelas-jelas perkara lagho. Sia-sia bukan?"

"......................."

"Akhi, dakwah ini Allah yang suruh. Islam ini perlu disampaikan walau apapun yang berlaku. Kita akan diuji dengan pelbagai dugaan dan cabaran. Ini memang risiko yang kita tidak dapat nak elak apabila mengaku sebagai orang yang ingin beriman dan menyebarkan risalah dakwah.


Allah berfirman:
"Dan (ingatlah), ketika orang-orang kafir (Quraisy) memikirkan daya upaya terhadapmu untuk menangkap dan memenjarakanmu atau membunuhmu, atau mengusirmu. Mereka memikirkan tipu daya dan Allah menggagalkan tipu daya itu. Dan Allah sebaik-baik pembalas tipu daya". (QS Al-Anfal,8:30)

Itu risiko yang diterima Nabi Muhammad dalam menyebarkan dakwah. Lumrah, kita juga sedang diuji sebenarnya."

"Maksud abang, kita diuji macam mana? Dengan mengatakan kita ini tidak layak berdakwah kerana tiada kebenaran?"

"Boleh kata macam itulah. Akhi, jangan dirisaukan masalah dapat kebenaran atau tidak. Setahu ana, ada seorang sahaja dalam dunia ini yang suruh kita minta kebenaran dari dia kalau mahu buat kerja Islam."

"Siapa??"

"Mari kita tengok Surah Al-A'raaf, surah ke 7 ayat 123."

Firaun berkata: "Apakah kamu beriman kepadanya sebelum aku memberi izin kepadamu? Sesungguhnya (perbuatan) ini adalah suatu muslihat yang telah kamu rencanakan di dalam kota ini, untuk mengeluarkan penduduknya daripadanya; maka kelak kamu akan mengetahui (akibat perbuatanmu ini) (QS Al-A'raaf 7:123)

"Siapa dia orang itu? Firaun???"

"Ya. Hanya Firaun dan orang-orang yang sama perangainya macam firaun sahajalah yang merasakan, kalau orang lain nak beriman perlu dapat kebenaran dahulu. Perlu izin dan restu daripada mereka. Jadi, jangan risau. Ini memang cabaran yang dihadapi dalam berdakwah. Habis dikatanya kita ini macam-macam. Tapi DAKWAH KENA JALAN JUGA WALAU APA SEKALIPUN."

"Jadi buat tak kisah sajalah?"

"Ya, tapi janganlah sampai saja-saja cari pasal."

"Cari pasal? Macam mana pula tu??"

"Yalah, mentang-mentang dakwah ni memang x perlu izin daripada siapa-siapa, kita jangan pula pergi jumpa dekan universiti, pergi bagitahu dia yang kita nak berdakwah. 'Encik, saya nak buat usrah ni. Jangan halang-halang saya ye. Saya x perlu kebenaran Encik untuk buat kerja dakwah. Kalau Encik halang, Encik samalah macam Firaun.' Kalau macam tu, memang saja cari nahas."

Suara gelak ketawa mengiringi perbualan buat seketika...

"Sebab itulah masa nabi berdakwah, baginda mulakan secara rahsia. Antara tujuannya adalah untuk mengumpulkan kekuatan. Seandainya nanti bila dakwah ditekan, akan ada mereka yang bangkit untuk mempertahankan."

"Betul tu. Saya dah faham sekarang. Jadi, kita berdakwah sajalah ye. Jangan risau apa orang nak kata."

"Tepat sekali. Berlapang dadalah andai orang lain tak sependapat dengan kita. Mereka nak buat dakwah cara mereka, biarkan. Kita nak buat dakwah cara kita, mereka sepatutnya biarkan. Bila rasa orang lain buat kerja lebih baik daripada kita, bersainglah secara sihat. Bukannya pergi mengata orang yang bukan-bukan di belakang. Siap sebarkan orang lain tak berdaftar, Takde kebenaran universiti dan segala macam perkara karut-marut ini buat apa? Jadi terhalang orang buat kerja dakwah. Ni perangai orang kafir. Tengok ayat ni:

"Allah yang memiliki segala apa yang ada di langit dan di bumi. Dan celakalah bagi orang-orang kafir kerana siksaan yang sangat pedih (iaitu) orang-orang yang lebih menyukai kehidupan dunia daripada kehidupan akhirat, dan menghalang-halangi (manusia) dari jalan Allah dan menginginkan agar jalan Allah itu bengkok. Mereka itu berada dalam kesesatan yang jauh". (QS Ibrahim 14:2-3)

"Betul tu bang. Jadi, kalau kita nampak orang lain buat kerja dakwah lagi hebat daripada kita, apa kita nak buat? Bersaing cara sihat tu macam mana?"

"Lihat Surah Al-Baqarah ayat ke-148 pula."

Dan bagi tiap-tiap umat ada kiblatnya (sendiri) yang ia menghadap kepadanya. Maka berlumba-lumbalah kamu (dalam berbuat) kebaikan. Di mana saja kamu berada pasti Allah akan mengumpulkan kamu sekalian (pada hari kiamat). Sesungguhnya Allah Maha Kuasa atas segala sesuatu. (QS Al-Baqarah 2:148)

"Jadi, kita berlumba-lumba untuk berbuat kebaikan. Kalau kita tengok orang tu ajak 2 orang, kita kena ajak berapa orang?"

" Em..3 orang."

"Salah! Kita kena ajak 20 orang. Kalau kita tengok orang baca A-Quran 1 juz sehari, kita kena baca?"

"10 juz??"

"Ya! Baru betul. Buat lebih 10 kali ganda daripada mereka. Barulah kita bersaing secara sihat. Makin banyak ibadah kita, makin dekat kita dgn Allah, makin mudah kita dapat pertolongan Allah. Tapi tu tadi banyak sangat la. 1 juz sehari pun dah cukup baik. Tapi kalau akhi nk baca lagi banyak, terpulanglah. Lagi bagus."

"Insya Allah, abang. Doakan saya akan jadi Da'i yg bersaing secara sihat!"

"Amiin.."

| Bekerjasamalah kamu dalam hal-hal yg kamu sepakati. Berlapang dadalah kamu dalam hal-hal yg kamu tidak sepakati. -Hassan Al-Banna- |

Wallahu'alam~ 

No comments: