Dec 6, 2010

Salam Ma'al Hijrah 1432!

Bismillahirrahmanirrahim.

Alhamdulillah.. berakhirlah sudah paper last hari ini. Iaitu paper PJK. Macammana?? macam tulah, tak tahu nak kabo gane.. Bismillahi Tawakkaltu 'Alallah jela..InsyaAllah bikher...doa-doakan jela ye. ^^, Dan.. cuti semester mula bertandang.. tapi apakah ada cuti untuk kami-kami ni?? huhu dalam perjuangan tiada Istilah cuti atau rehat!! perlukan more satiesfied.InsyaAllah... bekalan untuk ke syurga nanti. Tapi ibu dah dok meseg, "Tak cuti ke?" Ya Allah, apakah jawapan yang bernas untuk ku membalasnya?? Jawab jelah, banyak keja.. insyaAllah ibu paham.^^, hehe [Ibu ku memang terbaik!! :)]

Owh ya.. bermula selepas magrib ni.. maka,masuklah Tahun baru dalam kalendar Islam. Ibu selalu pesan, kita takda tahun baru selain tahun baru Islam. Kalau ada diantara kami yang nak wish happy new year bila masuk tahun 2011 misalnya, ibu pasti melarangnya. Dulu masa kecik-kecik selalu gak tengok bunga api terpancar di Menara KLCC sebab nampak je dari rumah ana. Tapi itu dulu, sekarang ni kita perlukan penghijrahan. Tak begitu?? so, takda lah tengok lagi macam dulu, dah besar kut. kui3

Semalam, segerombolan masyarakat dan juga mahasiswa serta anak-anak muda mengadakan demontrasi di Masjid Negara bagi menyerahkan memorendom kepada Yang DiPertuan Agong.. atas sebab, kerajaan menaikkan harga barang dan minyak petrol. Dasyat sungguh waktu itu,..sebab Polis bertindak sangat agresif..! Dan apa yang ana dapat tahu, polis sudah berani-berani bertindak kasar dengan para wanita. Apakah tindakan kita?? adakah hanya mendiamkan diri sahaja??  tepuk dada tanyalah Iman kita. Dan Istigfarlah banyak-banyak.

Semoga Maal Hijrah tahun ini, membawa perubahan yang besar kepada seluruhnya.. terutamanya diri sendiri, termasuk, negara, masyarakat dan sebagainya. Dan juga semoga amalan kita tahun ni dan juga tahun lepas diterima oleh Allah s.w.t. Jadi, marilah kita tingkatkan amalan. Tapi bagaimana? Iya, kita perlukan penghijrahan.. sampai bila kita hendak kekal di takuk yang lama. Ana bagi satu analogi.. Seorang yang malas bekerja.. tetapi dia teringin sangat nak berkahwin.. dan dalam sesebuah rumahtangga pastinya memerlukan Ekonomi yang tetap dan terjamin masa depan anak bini. Jadi, adakah dia perlu biarkan diri dia dalam kemalasan? Tidak, malah, dia perlu berusaha untuk mencari pendapat yang tetap dan boleh menjamin ahli keluarganya. Tambah-tambah lagi, barang semuanya naik tahun ni, makin lama, makin naik pulak. huhu

Begitu juga dengan Allah. Dia takkan bagi sesuatu tanpa kita berusaha. Betul tak? kita selalu sangka, Uh... takde rezeki.. nak buat macammane?? kita tak dapat rezeki tu bila mana, kita sudah berusaha sehabis baik.. dan setelah bertawakkal kepada Allah.. tapi, result kita teruk. Itu baru nama nya takda rezeki. Kalau sebelum tu kita tak berusaha.. pastu kita gagal.. maknanya salah kita lah tu, sebab tak berusaha sehabis baik! betul tak?? ha.. hehe..

Jadi, kita perlukan penghijrahan. Dalam penghijran tu juga kita perlu ada matlamat. Matlamat kita apa?? untuk mencapai keredhaan Allah dan syurga Allah. Dalam untuk mencapai matlamat tu, kita perlukan apa ek?? Iya,mestilah kena ada ILMU, AKHLAK, IMAN dan BUANG KEPENTINGAN DUNIA. Jika kita ada keempat-empat ni, insyaAllah.. jalan atau matlamat kita akan tercapai dan dipermudahkan. 

Contoh perubahan dari segi akhlak. Di Facebook la katakan, kita tulis di Wall Facebook kita "Nganntookknye.." misalnye. Bukankah kita sudah buka aib kita sendiri di Public? tidakkah kita sedar yang bila mana orang membacanya, dia akan mencebik dengan kita. Nauzubillah..Malu kot. Jadi, bila kita tahu itu akan memalukan diri kita.. kita kena kawal diri kita dari menulis bukan-bukan yang boleh mendatangkan keaiban dalam diri kita. Contoh yang lain, misalnya kita nak bergurau dengan kawan perempuan kita. Ana cadangkan apa kata, buat group secret.. ha dalam tu bolehlah nak merepek ke, nak mengedik ke? ha.. agar kita tidak bukak aib kita dengan cara tidak sengaja dan demi menjaga kemaslahatan kaum hawa bersama. Jadi, kalo nak post something kat Facebook pun, postla sesuatu yang mendatangkan manfaat kita bersama. okeh? InsyaAllah. sama-sama kita ubah sikap untuk menjadi yang lebih baik. [Note yang ana sempat ambil dari ceramah Ustaz Zul Amirul Semalam.]

Ana suka baca buku, bila mana ana baca buku.. ana dapat sesuatu yang baru dan terasa diri ini miskin sangat dengan Ilmu. Setelah itu, ana cuba peraktikkan apa yang ilmu ana dapat hasil daripada buku apa yang ana baca. Misalnya, novel-novel yang Islamik kan.. dia mengajar kita bagaimana untuk menjadi diri berakhlak mulia sebenarnya. Pastu kisah-kisah Nabi. Subhanallah.. seronok sangat membaca. Apepun, manusia ini banyak kelemahan.. tapi setiap kelemahan itu perlulah dibaiki untuk menjadi yang lebih baik. InsyaAllah.

Ana akhiri dengan Hadis nabi, yang bermaksud :
Dari Abdullah bin Amru bin Ash r.a, bahawa Nabi Muhammad s.a.w. bersabda, ‘Seorang muslim adalah orang yang menjadikan muslim lainnya merasa selamat dari lisan (percakapannya) dan tangan (perbuatannya). Sedangkan muhajir (orang yang hijrah) adalah orang yang meninggalkan segala yang dilarang Allah s.w.t. (Mut...tafaqun A'laih).

Dan video ini sebagai muhasabah untuk diri kita bersama. Selamat menghayati! :)

video
  Wallahu'alam.^^,