Feb 21, 2011

Alhamdulillah, Tahniah & Takziah Kepada PRO MAHASISWA UM!

Assalamu'alaikum w.b.t.


Alhamdulillah dapat juga mengupdate hari ini. Semalam PRO-MAHASISWA mencapai KEMENANGAN lagi di UNIVERSITI MALAYA. Takbir ! Allahu Akbar! Pro-Mahasiswa telah memenangi 9/9 kerusi calon Umum dan 14/16 kerusi Fakulti.

Alhamdulillah setelah terdapat pelbagai Mehnah & Tribulasi yang dihadapi oleh Aktivis-aktivis Pro-Mahasiswa.. Akhirnya.. Pilihan Allah jugalah yg terbaik. Bukan mudah untuk menang sahabat-sahabat, pelbagai ancaman dan tribulasi yang dihadapi oleh aktivis-aktivis ProMahasiswa.

Antaranya :-


Sistem baru dicipta oleh Pihak Pentadbiran iaitu 4 E (E-Bantah/E-Penamaan/E-Rayuan/E-Voting). Sesi lepas, E-Voting telah membuktikan bahawasanya sistem ini tidak boleh dipakai kerana sistem ini boleh dimanipulasikan dan sebagainya. Hatta, Ketua DEKAN FSKTM ( Fakulti Sains Komputer Teknologi Maklumat ) pun tidak menyetujui penggunaan sistem ini.

Banner di bakar di Markaz Pro-Mahasiswa.

Kereta aktivis Pro-M disimbah cat berwarna Oren.

Calon-calon mendapat meseg ugutan sehinggakan ada seorang calon Fakulti tarik diri sebab takut dengan meseg Ugutan tersebut.

Calon Fakulti dari Pro-M dibantah dan tidak dapat bertanding langsung dengan alasan Borang lambat hantar walhal, ada salah seorang dari calon pihak lawan, baru sahaja menghantar borangnya di pagi hari penamaan calon.

4 orang mahasiswa di bantah dan tidak boleh bertanding atas asbab-asbab yang tidak munasabah.

Akhirnya, setelah beberapa E-Rayuan telah dibuat, akhirnya Calon Umum kite 3 orang dapat bertanding dan diterima.. Akan tetapi seorang calon Fakulti dari API tidak dapat bertanding juga.. akhinya diganti dengan Junior yang mewakili Calon Fakulti Akademi Pengajian Islam Universiti Malaya.

Waktu berkempen adalah tidak realistik sebab tarikh diberi untuk berkempen adalah waktu cuti (18/19/20 februari 2011). Dan sebelum2nya, apa yang kita tahu.. Kolej-kolej yang terdapat dalam Universiti Malaya ini merupakan ZON PENGGERAK yang diciptakan sendiri oleh mereka. Ia menyebabkan aktivis-aktivis Pro-Mahasiswa sukar untuk memasuki ke kolej-kolej tersebut untuk berkempen. Namun, setelah berbincang dan mengambil masa yg agak panjang ana kira.. even hampir bergaduh antara Pro-M & Penggerak.. Akhirnya Calon-calon dari Pro-M dapat juga masuk ke kolej2 tersebut dengan syarat..hanya calon dan wakil calon sahaja yang dibenarkan masuk.

Pengalaman di luar Jangkaan!
* Kini baru ku tahu siapakah pengganas sebenarnya namun, mereka tetap mad'u kita.
* Kezaliman dan ketidak telusan depan mata memang sangat menyakitkan hati. Bersabarlah kerana Allah Menyayangi orang-orang yang sabar.
* Keberanianku merisaukan ramai sahabat2..huhu Minta maaf sahabat.. Diri ini terlalu berani kerana ingin mencari Bukti yang selama ini ku cari.. Alhamdulillah, segalanya sudah terungkap dengan jelas dan nyata..:)

Setelah itu,UM diberitakan dengan berita yang telah mencatat rekod bagi sejarah Mahasiswa dalam Pilihan raya Kampus iaitu Seorang Calon UMUM Mahasiswi hilang ketika calon tersebut berkempen di luar kampus. Berita selanjutnya boleh baca disini. Apa yang nak cakapkan disini.. Perkara yang real pun boleh dijadikan bahan Politik. Katanya 'Provokasi'.. Astagfirullahalázim.. banyak air mata telah tumpah ke bumi dek kerana sedih bila mana kehilangan seorang sahabat & anak yang sangat disayangi. Ketahuilah sahabat-sahabat, itu bukan cerita drama yang dibuat-buat tapi itulah takdir real yang telah Allah tetapkan untuk beliau. Seharusnya kita mendoakan keselamatan beliau bukan membuat provokasi murahan seperti tidak berperikmanusiaan. huhu T.T

Sebelum hari membuat Undi, kita telah membuat Solat Hajat Perdana bagi mendoakan keselamatan Calon tersebut dan dikejutkan dengan jumlah kedatangan Mahasiswa yang hadir meningkat dari tahun-tahun lepas. Terima kasih kepada Aktivis Pro Mahasiswa! Walaubagaimanapun, Kempen kita tetap jalankan kerana dalam perjuangan tidak ada Noktah!

Dan dengan kuasa Allah! Alhamdulillah.. K.mas dapat dijumpai. Memang Mustahil untuk dipercayai cerita sebenar beliau. Tapi itulah hakikat sebenarnya. Nak cerita disini, agak seram pula.. hihi Meremang bulu roma kut dengar cerita salah seorang sahabat yang telah menolong K.mas waktu itu. Apepun, segalanya kuasa Allah Ta'ala. Walau sekuat mana pun iman kita, jika Allah izinkan, semuanya boleh berlaku. Kerana apa?? kerana dari Allah jualah kita datang dan kembali. ( Macam bagi ucapan dah ayat aku..hihi :DD)

Tahniah & Takziah kepada sahabat-sahabat Pro-Mahasiswa yg telah MENANG!
Jam 6 petang semalam telah di kejutkan dengan kemenangan Pro-Mahasiswa yang telah memenangi 23 buah kerusi. Laungan 'STUDENT POWER' bergema di APM. Maka, mengalirlah air mata tanda bersyukur tak terhingga di atas kemenangan ini. Tidak lupa juga dengan laungan TAKBIR!! yang berjaya meningkatkan lagi air mata mengalir dan jatuh ke Bumi. Serta doa WEHDAH yang dilaungkan oleh seluruh penyokong ProMahasiswa yang turut hadir, tidak lupa juga dengan sahabat Penggerak. :)

Ya Allah! Kemenangan ini adalah keranaMU ya Allah!

Serikandi Abi Video Production! ^^,
Kepada sahabat-sahabat yang akan menggalas amanah dalam MPMUM sesi 2011/2012. Jalankanlah tanggungjawab anda sebagai seorang pemimpin. Tingkatkan Tarbiyyah Rohaniah kita.. agar kita thabat dan ditetapkan IMAN dalam perjuangan ini. InsyaAllah.. jika sebelum ini telah banyak mehnah & ribulasi yang melanda tapi jangan mudah senang lenang dengan kemenangan ini. Kerana apa??kerana terdapat Ujian, Mehnah & Tribulasi yang lebih besar menunggu kita dihadapan dari sebelum ini. Apepun, yakinlah sahabat-sahabat.. jika kita menolong agama Allah, InsyaAllah, Allah akan menolong kita. Takziah & Tahniah ana ucapkan. Apepun, Muhasabah kembali kemenangan ini. ^^,

Tidak lupa juga kepada penyokong Pro Mahasiswa yang selama ini banyak bertungkus lumus dalam PRK kali ini. sama ada secara langsung atau tidak langsung. Hanya Allah sahajalah yang dapat membalas segala budi baik kalian. Yang sanggup tidak tidor malam kerana untuk menjaga banner dari di cabut oleh sesiapa, tak tidor malam dek kerana banner yang belum habis di cat lagi. Termasuk kepada Briged Putra yang sanggup menjadi Murokib kepada Briged Srikandi. Terima kasih banyak-banyak. :)


Briged Srikandi!! Muslimat Power!! :D

YaAllah.. permudahkanlah urusan sahabat-sahabatku. Lindungilah mereka dari sebarang bahana & kecelakaan.. Sesungguhnya hanya Engkaulah Sebaik-baik pelindung! Ameen!!

Sahabat-sahabat yg dikasihi Fillah, Selepas ini, banyak lagi tanggungjawab kita yang belum selesai. Program Tarbiyyah perlu diteruskan bagi melahirkan Hamba Allah yang kehadapan..insyaAllah! Takbir! Allahu Akhbar!

Wallahu'alam~