Dec 22, 2010

Sanah Helwa Ummi..^^,

Bismillahirrahmanirrahim.

Alhamdulillah, hari ini sudah masuk hari kelahiran ibuku tercinta yang ke 49. Hah?? 49? cepatnya masa berlalu? tapi anaknya still belajar lagi. Kalau orang lain, pasti dah bercucu cicitkan?? hehe.. apepun, Ibu ana still tampak muda lagi. Aweq muda la dikatakan. Caya tak?? ramai dah mengaku. percaya jelah. ngeh3

Jika dengan anak perempuannya, ibu sangat melarang kami memakai krim di muka atau sebarang make up la. Ibu kata, "nanti muka tu cepat kedut-kedut". That's Why, ana tak berapa make up ni. Kalau celak tu oklah.. sebab ikut sunnah nabi, celak tu diharuskan. kan??kui3 ^^,

Hari ini ibu, abah dengan 2 orang adik ana takde kat rumah. Tapi ada di kelantan, sebab InsyaAllah.. adik ana yang ke6 akan belajar di kelantan bagi kemasukan tingkatan 1. seperti adik-adik ana yang lain.hmm Semuanya belajar jauh.. makin lama, makin kosong la rumah ni.huhu Mujur ana belajar dekat je, boleh la sokmo balik. hihi

Ana sayang sangat dengan ibu ana. ceh, sapelah yang tak sayangkan ibunya kan? hihi Bahkan, sesiapa yang ada relationship with any my siblings, mesti mereka akan contac ibu. Sometimes la not everytime.. lagi-lagi time nak exam, pasti mereka akan telefon ibu tuk minta ampun dan minta tolong doakan kejayaan mereka. [sibuk je mereka ni..haha] Takdelah, yang peliknya kenapa ibu ana? mintaklah kat ibu sendiri.. ye dak?? hehe [jeles plak aku..adui] Tapi ana bersyukur sebab semuanya sayangkan ibu ana. Maybe sebab ibu ana sporting kut. hohO yup, ibu ana memang sporting, sporting gila lah.. hohO Sebab itu, mereka (pakwe n makwe adik2) contac ibu. Call ibu la, borak-borakla. ha.. Sampaikan abah pun pelik. hehe Bak kata ibu "Biaselah, Isteri awak ni popular" kami anak beranak, gelak je. haha Ana je takde pakwe, malas kut. Lagipun, abah ana tak suka ana bercinta cintun ni. So, dengar cakap abah itu kan lebih baik daripada membiarkan hati dikawal oleh nafsu jahat. Lagipun, Saya kan anak baik! ^^,

Kadang-kadang ana tersengih sorang-sorang bila teringatkan gelagat ibu yang comel tu. Kalau nak tahu, every nite je.. pasti ana akan mengadap laptop tuk lakukan beberapa kerja sambil on9. Kadang-kadang tu, ana chatingla dengan sahabat-sahabat ana. Ya Allah, kalau chating dengan mereka.. tak kering gusi la dibuatnya, asyik buat lawak je. Ana pun gelakla sorang-sorang. Ibu ana pun pelik, pastu en.. ibu masukla dapur, time tu ana khusyuk je mengadap laptop. Sekali ana perasan cam ada orang perhatikan ana je. Ana pun tolehla tepi.. rupa-rupanya, ibu pun khusyuk tengok ana mengadap laptop.. haha Ana terkejutla, ya Allah.. napelah ibu perhatikan ana sampai camtu sekali. Cumel kut. ngeh3 Ibuku memang terbaik!!



Ibu memamg terbaik!
Seringkali ku berbalas meseg dgn seseorang,
pasti ada yang sampaikan salam,
tak kira min ke mat,
pasti akan ku sampaikan salam itu buat ibuku.

Tetapi,
mejoritinya mat,
Ibu kata 'Kamu ni, asyik meseg dengan mat je?'
aku kata 'Yelah bu. Meseg dgn min,bila perlu je'
Last-last,
pesanan ibu 'Jangan jual mahal sangat'
Baiklah ibu. :(

Perkara yang paling aku suka
adalah MASAKAN IBU.
Masakan ibu memang terbaik,
kadang-kadang..
Sengajaku masak lambat-lambat,
sebab nak ibu masakkan,
kerna masakan ibu memang menyelerakan,
walaupun penat balik dari kerja,
demi anak-anaknya,
ibu masakan juga.

Itulah ibuku,
terbaik,
sporting,
peramah,
kelakar,
memahami,
tegas,
Cumel, hohO
Ibuku memang Terbaik!

Selamat hari lahir ibu,
semoga dimurahkan rezeki didunia & akhirat,
semoga sentiasa diberkati dan dirahmati Ilahi.
Ameen ya rabb!! I Love u Mom's..^^,

Thanks for Everything Mom's,
I'm very appreciated..

Ya Allah,
Engkau Ampunilah segala dosa Ibu bapaku,
Sayangilah mereka sebagaimana
mereka menyayangiku sejak kecil,
Lindungilah mereka dari sebarang musibah,
serta berkatilah kehidupan mereka didunia mahupun diakhirat,
Sesungguhnya Engkau Maha Pengampun lagi Maha Penyayang!
Ameen...ameen..ameen ya rabbal'alameen!~


video
This is for U from your's children's..^^,

Wallahu'alam~