Apr 7, 2010

MuSLiMaT MaHu TiPs..??!

Assalamu'alaikum w.b.t.

Alhamdulillah... hari ni ad juga peluang tok ana pos kan something utk panduan kte b'sama. tp sekejab je..sbbnye sat agi ana nk kne pi tadika sbb ana da dpt keje sementara kt sana.hihi so, mari kte manfaatkan masa yg ada ni dgn sebaik2nya. Kalian nak tahu ke ana keje ape kt sane..?? em maybe mngajar budak kecik..jga baby..ha..peluang inilah yg perlu ana ambik sbagai basic tok m'didik anak2 ana kelak..contohnye,bagaimana kte nk m'didik anak2 kte menurut islam..bagaimana kte nk m'didik anak2 cintakan Al-quran..ha...sume 2 perlu kte pelajari dri awal agi..spya mudah dikemudian hari. Basic da ade..praktikal pn da ade ckit..insyaAllah, Allah permudahkan segalanya nanti.

Tapi...bkn mudah utk kte nk m'didik anak2 sekirenye kte sendiri tak bentukkan diri kte di landasan islam yg sebenar..terkadang ana m'baca nOvel "Denyut Kasih Medik" yg dikarang oleh Dr. Farhan Hadi ia mengandungi "Tip Usaha Mencari Jodoh Bagi Kaum Wanita" tapi ana prefer bagaimana kte nk m'didik diri kte m'jadi solehah..?ha..ana rase same je...hihi

Okeh...
1. Berusaha menyediakan diri sebagai produk 'solehah' yg diidam-idamkan. Biasanya produk 'solehah' bermutu tinggi dari segi agama dan akhlaknya m'punyai permintaan tinggi di dunia & akhirat. Apabila sesuai masanya dan tepat orangnya, serahkanlah 'kesedian hati' anda utk dirisik & dipinang dgn jalan yg syarak.

2. Berusaha mengawal diri supaya jgn gedik, mudah menyerah dan mudah melayan kerana wanita sebegini biasanya begitu senang utk dimiliki oleh lelaki yg tidak b'akhlak shj. Biasanya wanita yg senang dimiliki (hanya dgn sedikit godaan berupa SMS,Call, puji-pujian & lain2), senang utk dipersiakan.

3. Berkawan dgn rakan2 sejantina yg solehah. Jodoh anda mgkin di kalangan abg mereka,saudara mereka dan sebagainya yg soleh2 juga. Jelaskan niat bahawa itu bukan matlamat tapi wasilah semata-mata.

Okeh..kalian paham ke ape yg dikonsepkan sebagai wanita solehah...??? seperti dlm Hadis Rasulullah s.a.w. ada menyebut.."Dikahwini Perempuan itu kerana 4 perkara iaitu harta kekayaannya, keturunannya, kecantikannya dan agamanya. Maka utamakanlah yg beragama, Nescaya hidupmu akan sejahtera". [Riwayat Bukhari dan Muslim]

Apa yg dimaksudkan dgn wanita yg b'agama...?? ye...bagaimana akhlak kita??akidah kita..??ha.. sumenyelah kan. So,kte kne perbaiki diri kita balik utk m'hasilkan produk yg 'solehah'. Ape2pun...pakaian kte kena jaga..sbb pakaian ni termasuk dlm bnde yg basic...kalo pakaian kte xbley nk jaga..terdedah aurat sana..terdedah aurat sini..b'kemungkinan rukun islam n rukum iman yg len pun kte xboleh nk jaga. ha....

Contohnya cam solat kan...exspecially solat subuhla..mmg susah org nk bangun..tahajjud apatah lagi kan..huhu Kalo solat subuh pn kte xboleh nak jaga...apatah lagi p'kara len kn...sbb solat 2 bnde yg wajib dan sesuatu yg basic dlm kehidupan kte... lagi2 solat itu mencegahkan kte dari melakukan maksiat..so... take care about all think a basic in our life...!

Pastu... good to be a expensive girl..sbb ape ana kate mcm 2.. maruah wanita ni sgt mahal au.. klo wanita yg btol2 sygkn maruah nye.... die takkan gedik dgn lelaki len..sbb sifat gedik 2 hanya utk lelaki yg b'nama suami.. nak b'gaul ada batasnya.. tapi kalo b'gaul sampai b'sentuh2 tangan..adakah itu dikira b'akhlak..???

Dalam firman Allah ada menyebut..:

Katakanlah kepada orang laki-laki/wanita-wanita yang beriman: “Hendaklah mereka menahan pandangannya, dan memelihara kemaluannya; yang demikian itu adalah lebih suci bagi mereka, sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang mereka perbuat.” Surah An-Nur(24)


Allah menyebut lagi..:

“Dan janganlah kamu mendekati zina; sesungguhnya zina itu adalah suatu perbuatan yang keji dan suatu jalan yang buruk.”[Al-isra' : 32]

sO, bukankah bersentuh tgn itu dikira b'zina juge..??? ingatlah Janji Allah...dlm surah An-nur ayat 26.

Wanita-wanita yang keji adalah untuk laki-laki yang keji, dan laki-laki yang keji adalah buat wanita-wanita yang keji (pula), dan wanita-wanita yang baik adalah untuk laki-laki yang baik dan laki-laki yang baik adalah untuk wanita-wanita yang baik (pula).”

Apepun, jgnla kte riso..."owh kalo aku xb'gaul dgn lelaki, mesti xde org nk kt aku.." bagi ana, persepsi yg kolot sekali..! Perkara ni m'nyebabkan jodoh..jodoh itu ketentuan Allah.. Allah lebih mngetahui segalanya.. Jadi, marilah kite sama2 m'jadi wanita yg solehah..exspecially di dpn mata ibu bapa kita.. sejuk mata mereka au..hihi

Untuk mengetahui tentang tips memilih bakal suami yg soleh mcm mana..? anda boleh merujuk blog ini..Ukhti Adilah Safari.

Jom kte islahkan diri dgn mghayati apa yg cuba disampaikn oleh pic2 dibawah..
fikir2kanlah...oklah..selamat ketemu kembali...anak2 ana sudah tunggu di tadika 2..hehe [gurau2 je maa..[^_^].





Bye bye!

~wallahu'alam~

2 comments:

JaQ said...

salam.. nice! suka btol camni!

btw, kalo nak software quran yg guna dlm microsoft word, leh mntak ngan jaq.. jaq ada.. sng nak wat assignment atw tulis kat blog.. pilih no surah n ayat ape.. nnt akan kuar la.. pastu amik snap ayat tu dgn snipping tools, etc, then post kat blog.. wat la camana pon.. ili kan kreatif? =)

Layyinul Harir said...

w'salam...syukran..=p

a'ah..ili mmg cri sofwre 2...sbb nmpk ustaz wat kt lptop die dlu..wat soklan dpn kteowg..tu cam menarik 2...tp xtw sape yg ade..nywy,jaq da ade..kui3 tp cne jaq nk bg...???haa...btw,ili xde la kritif mne..setakat adobe2 pic apelah sgt...hehe